- a recept nem kötelező érvényű, inkább csak útmutatás, ha úgy érzed, egy adott módosítástól finomabb lesz, bátran csináld aszerint. Persze ne azzal kezdj, hogy mindent felhasználsz, ami eszedbe jut, mert ha nem vagy tisztában azzal, hogy milyen lesz az összhatás, nagyon vad dolgok sülhetnek ki belőle:)
- mindig kóstold meg, amit csinálsz, ha nem teszed, az olyan, mintha csukott szemmel öltözködnél: ha nem látod, honnan tudod, mit vettél fel és hogy áll rajtad?
- az illat is sok mindent elárul: ha valaminek az illata nagyon erősen kiérződik az ételből, akkor abból valószínűleg túl sokat tettél bele. A fűszerek hozzáadnak az aromához, az összhatáshoz, de nem jó, ha csak az egyik vagy a másik dominál.
- mindig fokozatosan, többször fűszerezz, és rendszeresen szagolj, kóstolgass: főleg eleinte lehet sok bakit (pl. elsózott/agyonfűszerezett étel) megelőzni ily módon.
- eleinte érdemes kipróbált, és számodra egyszerűnek tűnő receptekkel dolgozni, amit pontosan követve biztosan finom lesz a főztöd. Az sem hátrány, ha ettél már ilyet, mert kóstoláskor tudod, milyen ízt vársz, mikor jó az étel.
- ha számít a sütés/főzés ideje, akkor vedd figyelembe, hogy milyen típusú és méretű edényt ír a recept, ill. milyen hőfokon, ezek ugyanis nagyban befolyásolják a sütési/főzési időt, és sokszor a végeredményt is.
- ha fontos vendégeket vársz, és számít, hogy biztosan jól sikerüljön, amit főzöl, akkor csak általad már legalább egyszer elkészített/kipróbált ételt készíts. Nem ez a legmegfelelőbb idő a kísérletezésre.
7 alapszabály kezdőknek, amit a főzés során mindig érdemes betartani
2009.09.21. 08:01 | kocoska77 | Szólj hozzá!
Címkék: alapok főzés főzőiskola főzősuli
A bejegyzés trackback címe:
https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr131392747
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.