Könnyű vacsorára vágytam, és bevallom, nem volt kedvem egy órát dekkolni a konyhában, annak ellenére, hogy alapból nagyon szeretek főzőcskézni. Barátnőmtől épp a minap kaptunk finom házi paradicsomokat, és a hűtőben ott terpeszkedett egy nagyobb darab fetasajt is, úgyhogy nem volt kétséges, hogy ebből bizony görög saláta lesz. Találtam a mélyhűtőben egy adag csirkehúst is, azt pedig csíkokra vágtam, megsóztam, és sűrűbb palacsintatésztába mártogatva gyorsan kisütöttem. Könnyű, finom kis vacsora kerekedett ki belőle.
Görög saláta
Hozzávalók:
5 közepes paradicsom v. 1 doboz koktélparadicsom
1 kígyóuborka
1 nagy fej lilahagyma
10-15 szem magnélküli (kimagozott) olívabogyó
15 dkg fetasajt
Az öntethez:
4-5 evőkanál extra szűz olívaolaj
½ citrom leve v. 1-2 teáskanál citromlé
morzsolt oregano v. bazsalikom
A paradicsomokat és az uborkát megmossuk, az olívabogyót lecsöpögtetjük. A lilahagymát megpucoljuk, és ízlés szerint csíkokra v. cikkekre vágjuk (csíkokat még megfelezzük-harmadoljuk).
A paradicsomot és a kígyóuborkát kockákra vágjuk (a koktélparadicsomot elég felezni), a fetasajtot szintén felkockázzuk. Az olívabogyót aszerint, hogy szeretjük jobban, felezzük vagy szeleteljük, de akár egészben is hagyhatjuk.
Ha az előkészítéssel megvagyunk, akkor elkészítjük egy kis tálkában az öntetet: az olívaolajba citromlevet facsarunk, fűszerezzük morzsolt oregánóval vagy bazsalikommal, és összekeverjük. Egy nagyobb tálba beletesszük a hozzávalókat, rácsorgatjuk a salátaöntetet, és az egészet óvatosan összeforgatjuk.
Tippek:
- Érdemes hagyni a hűtőben 1-2 órát összeérni az ízeket.
- Tehetünk bele zöld és fekete olívabogyót vegyesen is, jól mutat a kétféle szín a salátában.
- A fetasajtot sokan utólag, tálaláskor teszik a saláta tetejére: mutatósabb, mert a sajt a keveréskor, meg az állás alatt töredezik, mállik.
Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!