A panírozás célja, hogy az ételek ízanyagait, nedveit megtartsa, táplálóbbá, változatosabbá tegye őket.
Hogyan kell panírozni?
A panírozás klasszikus módja szerint a bundázandó alapanyagokat (besózott húsokat, zöldségeket, gombát) először lisztbe, majd felvert, megsózott tojásba, végül zsemlemorzsába hempergetjük, és bő zsiradékban (általában olajban, de lehet zsírban is) mindkét oldalát kisütjük. Sütés után szűrőlapáttal kiszedjük és a zsiradékot lecsepegtetjük.
A panírozás egyéb módjai:
Az alapanyagot…
- lisztbe, tojásba, majd megint lisztbe mártjuk, és kisütjük.
- lisztbe, tojásba, majd megint lisztbe, és megint tojásba mártjuk, és kisütjük.
- csak lisztbe mártjuk, és kisütjük (halakat, pl. hekket sokszor sütünk ki így).
Kisütés palacsintatésztában: sűrűbb palacsintatésztát készítünk, az anyagot belemártjuk, majd kisütjük.
Kisütés sörtésztában: sűrűbb palacsintatésztát készítünk, csak tej helyett sört teszünk bele. Az anyagot belemártjuk, majd kisütjük. Általában zöldségeket bundázunk így.
Kisütés bortésztában: sűrűbb palacsintatésztát készítünk, csak tej helyett bort teszünk bele. Az anyagot belemártjuk, majd kisütjük. Gyümölcsök bundázásához használjuk, pl. kirántott szilva.