Előrebocsátom, hogy ez nem az az étel, amitől fogyni lehet :) Persze ennek a blognak soha nem is volt ez a célja, ezt most azért említettem meg külön, mert ez az étel azon kevesek közé tartozik, amit általában zsírral készítek. Lehet olajjal is, de akkor elveszik a számomra legkülönlegesebb bája: a sült húsos-zsíros friss kenyér... nyammm :)
Sült oldalas
2012.05.15. 11:46 | kocoska77 | Szólj hozzá!
Ha csak utóbbi miatt készítjük, akkor süthetjük önállóan is, de körettel és egy jó kis házi kovászos uborkával isteni finom étek :)
Hozzávalók:
kb. 1 kg szép oldalas (húsosabb, kevésbé zsíros az igazi)
kb. 6-8 evőkanál sertészsír
1-2 fej fokhagyma
1/2 fej nagyobb v. 1 kisebb fej vöröshagyma
1 nagy TV paprika
majoranna
só
Az oldalast alaposan megmossuk, feldaraboljuk (kb. 2 bordánként elvágjuk) és alaposan besózzuk. Félretesszük állni a sóban. A fokhagymát gerezdekre szedjük és megpucoljuk, a paprikát megmossuk és szeletekre v. karikára vágjuk, a vöröshagymát megpucoljuk, és csíkokra vágjuk. Egy szélesebb lábosba zsírt teszünk -azért írtam körülbelüli adagot, mert függ a hús mennyiségétől, a lábas méretétől, és nem utolsó sorban attól is, mennyi sült húsos-zsíros kenyeret szeretnénk majd enni. A zsírt felforrósítjuk, és a sóban min. 1-2 órát állni hagyott húsokat belerakosgatjuk, és fehéredésig dinszteljük, közben megforgatva őket (hogy a zamatok bennmaradjanak). Ekkor a fokhagymákat belenyomjuk vagy -daraboljuk, beleszórjuk a felcsíkozott vöröshagymát, beletesszük a feldarabolt paprikát (ez opcionális, aki nem szereti a sült paprikát, ki is hagyhatja, aki nagyon szereti, mint én, az kicsit többet is tehet bele), megszórjuk alaposan majorannával, és kb. 1 pohár vizet öntünk alá. Alacsony lángon (takarékon), fedő alatt zsírjára visszasütjük. Közben rendszeresen rá kell nézni, időnként megforgatni, megkeverni, nehogy leégjen a hús, vagy lekapjon a finom szaftja. Ha a víz már majdnem teljesen lesült alóla, érdemes megkóstolni, elég puha-e, ha még nem, öntsünk alá még egy kis vizet, de csak óvatosan, nem leves készül ;) Ha sótlan, itt még utánsózhatjuk, ill. én majorannázni is több körben szoktam, rendszeresen kóstolgatva. Ha nem eléggé fokhagymás, ilyenkor még azt is tehetünk hozzá. Ha minden szuper, és a hús is álompuha, akkor zsírjára visszasütjük, és kész.
Friss, ropogós héjú kenyér és roppanós, lédús koviubi kötelező elem hozzá :)
Címkék: recept sült fokhagyma sütés sült hús majoranna kovászos uborka majoránna oldalas dinsztelés oldalas sütése sült húsos zsíros kenyér hogyan kell húst sütni
A bejegyzés trackback címe:
https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr314510953
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.