A bodzaszörpök már ott figyelnek a spájzpolcon, de családom egybehangzó véleménye szerint nem élet az élet málnaszörp nélkül (nem mellesleg én is imádom), így aztán itt az ideje nekiállni az idei málnaszörp-expedíciónak is :) A málnát már beszereztük hozzá, most jöhet a szörpkészítés.
2-2,5 kg málna (1 nagy zöldségestálcányi)
kb. 1,5 kg cukor
kb. 6-7 dl víz
2 teáskanál borkősav
+ tiszta pamut/vászon anyag (amit nem sajnálsz)
szörpösüvegek
tölcsér
mérőpohár
A málnát összezúzzuk (lehet akár villával), és magasabb edénybe v. üvegbe töltjük (attól is függ, mennyi málnával dolgozunk). Ne töltsük tele, hogy legyen helye felpúposodni. Én mindig tálcára teszem az edényt, hogy ha kifolyna a gyümölcslé, a tálca felfogja, ne legyen minden tiszta málnalé. Éjszakára így hagyjuk, éppen csak letakarva, hogy tudjon szellőzni (ne zárjuk le légmentesen!). Másnap egy tiszta pamut/vászon anyagra átszedjük kisebb adagonként, és az anyagot összecsavarva jól kinyomkodjuk a málna levét. Nálunk ez a férjem reszortja, mert ehhez az ő ereje kell :) Ha elkészültünk, mérőpohárral lemérjük a málna levét (átmerjük egy nagyobb fazékba), és a gyümölcslé minden literjéhez 1 kg cukrot, 0,5 l vizet, és 2 teáskanál borkősavat adunk. Felforraljuk, és forrás után még kb. 15 percig főzzük. Ezután tiszta szörpösüvegekbe töltjük és kidunsztoljuk.
Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!