Bodzaszörpöt rengeteget csináltunk még gyerekkoromban Anyuval. Egyszerűen imádtam :) Megunhatatlan, üde, finom frissítő ital a nyári melegben, és ráadásul könnyen elkészíthető. Azt nem garantálom, hogy sokáig kitart (nálunk például a telet sosem érte meg), de lehet próbálkozni, én is azt teszem :) Most például dupla mennyiséget készítek, hátha...
Virágzása sajnos már a végnapjait éli, de azért aki akar, még egy szörpre való adagot biztosan össze tud szedni. Csak arra figyeljetek, hogy minél nagyobb, szép, egészséges, még meg nem barnult virágok legyenek.
Hozzávalók:
kb. 40 fej egészséges bodzavirág (igazság szerint virágzat :))
4 kg cukor
4 l víz
4 citrom
70 g citromsav
1 kávéskanál Na-benzoát
A virágfejeket minél kisebb szárral, bogármentesen beletesszük egy jó nagy fazékba v. bármilyen egyéb, min. 7 l-es edénybe. A vizet a cukorral összekeverjük (én össze is szoktam forralni, majd kicsit lehűteni, de ezt nem muszáj), aztán hozzáadjuk a Na-benzoátot, és ráöntjük a virágokra. A citromokat alaposan megmossuk, és belekarikázzuk a bodzaszörpbe. 6 napig érleljük, közben naponta 1-2 alkalommal megkeverjük. Utána leszürjük, tiszta szörpösüvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Aztán mehet a spájz- v. kamrapolcra.