Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Főzősuli hírlevél

Panka és a tojásos nokedli

2012.07.30. 07:47 | kocoska77 | Szólj hozzá!

tojasos_nokedli_2_szerk_425px.jpg

Panka segít. Megmossa a tojásokat, kimérjük együtt a lisztet (komoly harc árán, mert nem akarja megengedni, hogy én is „belekontárkodjak” a főzőtudományába), csinálunk a közepébe „fészket” is, amibe a 3 éves kicsi lányom szépen bele is üti egyedül a tojásokat. Ügyesen apránként önti hozzá a vizet, és bekapcsolja a kézi robotgépet. Ezt legalább tarthatom, mert túl nehéz neki, de ő irányít, úgy, hogy fogja a kezemet:)   
-Anya, te ne segíts! Ededül is tudom, máj nadlány vadok!
-Rendben –egyezem bele, mert ez már tényleg megy neki. Büszkén nézem, és igen, nagyon elfogult vagyok :-)

Tojásos nokedli

Hozzávalók:
(kb. 4 főre)

30 dkg liszt
2+2 (3) tojás
kevés tejföl (opcionális)

kevés víz
zsiradék

nokedliteszta_keszitese.jpg
A lisztet egy tálban kimérjük, kicsit megsózzuk, a tojásokat megmossuk, és 2 tojást beleütünk. Egy csőrös pohárba kb. 2 dl vizet töltünk, és apránként adagoljuk a liszthez, miközben fakanállal vagy kézi robotgéppel csomómentes tésztává összedolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha lágyabb rágógumi állaga van. Szándékosan nem írtam pontos vízmennyiséget, mert nagyban függ a liszt fajtájától, minőségétől, és a tojások nagyságától. Ha kis adagokban adjuk a liszthez/tésztához, és figyeljük, mikor lesz megfelelő az állaga, akkor nem lehet elrontani.
Egy fazékban sós vizet melegítünk. Ha már forr (ne nagy lángon lobogjon), ráfektetjük a bevizezett nokedliszaggatót, beleöntünk egy adag tésztát, és a nokedliszaggató lapátjával (spaklinak is hívják) beleszaggatjuk a tésztát a vízbe. Közben időről időre kevergessük meg alatta a már beleszaggatott, fővő nokedliket. Ha a szaggatóból elfogy a tészta, a tálból újabb adagot öntsünk bele, amíg a van tésztánk. Ha a szaggatással végeztünk, a galuskákat még  még néhány percig tovább főzzük, majd megkóstoljuk v. vagy néhány szemet késsel átvágunk: ha a közepén nem látunk nyers tésztacsíkot, akkor elkészült. A készre főtt galuskákat leszűrjük.

Eddig tart a sima nokedli v. másnéven galuska készítése, amit akár pörkölt mellé is adhatunk, így lesz belőle tojásos nokedli:

Egy lábasba zsiradékot melegítünk, beleöntjük a nokedlit, és összekeverjük. Kis tálban a megmaradt 2-3 tojást (ki mennyire tojásosan szereti) felverjük (opcionális: esetleg kevéske tejföl hozzáadásával), megsózzuk és a felforrósított nokedlihez öntjük. Addig kevergetjük, amíg el nem készül –aki „nedvesebben” szereti, az lágyabbra hagyja a tojást, aki szárazabban, az alaposabban süsse át.
A fejes saláta nálam kötelező elem hozzá.

fejessalata_425px.jpg

Fejes saláta

Hozzávalók:

1 fejessaláta (pontosabban csak annyi levele, amennyit kb. megeszünk)
néhány evőkanál ecet
2-3 evőkanál cukor
víz

Egy kis tálban az ecetet a cukorral alaposan elkeverjük. Vízzel felhígítjuk. Kicsit érdemes megkóstolni: pl. hogy elég édes-e, elég ecetes-e, stb. Ha túl tömény, hígítsuk még vízzel. A salátát leveleire szedjük (ill. annyit belőle, amennyi kb. el is fogy, a sérült legkülső leveleket pedig eldobjuk), és bő vízzel alaposan, többször is átmossuk. A salátástálba a megmosott leveleket beletesszük, a salátaöntetet ráöntjük, és a salátaleveleket óvatosan beleforgatjuk.

Tippek:

  • Szaggatáskor dolgozzunk minél gyorsabban (már amennyire sikerül), mert a szaggatóra hamar rászárad-rásül a forró gőztől a tészta.

  • A galuskák mérete a tészta sűrűségétől függ: hígabb tésztából hosszabb (nagyobb) galuskák lesznek, sűrűbb tésztából kisebb galuskák -utóbbit kicsit nehezebb kiszaggatni, mint a lágyabb verziót.

  • Túl hígra sikerült tésztán javíthatunk, ha további lisztet szitálunk bele, és fakanállal/robotgéppel beledolgozzuk.

  • Főzéskor ne tegyük tele az edényt  a főzővízzel, mert a beleszaggatott galuskáknak is kell hely.

  • A nokedliszaggatót használat után érdemes minél előbb elmosni, mert ha beleszárad a szélekbe-lyukacsokba a tészta, emberes munka rendesen kitisztítani...

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!

Címkék: saláta tojás galuska nokedli tojásos nokedli fejessaláta a nyár ízei hogyan kell nokedlit szaggatni

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr824684214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása