Panka segít. Megmossa a tojásokat, kimérjük együtt a lisztet (komoly harc árán, mert nem akarja megengedni, hogy én is „belekontárkodjak” a főzőtudományába), csinálunk a közepébe „fészket” is, amibe a 3 éves kicsi lányom szépen bele is üti egyedül a tojásokat. Ügyesen apránként önti hozzá a vizet, és bekapcsolja a kézi robotgépet. Ezt legalább tarthatom, mert túl nehéz neki, de ő irányít, úgy, hogy fogja a kezemet:)
-Anya, te ne segíts! Ededül is tudom, máj nadlány vadok!
-Rendben –egyezem bele, mert ez már tényleg megy neki. Büszkén nézem, és igen, nagyon elfogult vagyok :-)
Tojásos nokedli
Hozzávalók:
(kb. 4 főre)
30 dkg liszt
2+2 (3) tojás
kevés tejföl (opcionális)
só
kevés víz
zsiradék
A lisztet egy tálban kimérjük, kicsit megsózzuk, a tojásokat megmossuk, és 2 tojást beleütünk. Egy csőrös pohárba kb. 2 dl vizet töltünk, és apránként adagoljuk a liszthez, miközben fakanállal vagy kézi robotgéppel csomómentes tésztává összedolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha lágyabb rágógumi állaga van. Szándékosan nem írtam pontos vízmennyiséget, mert nagyban függ a liszt fajtájától, minőségétől, és a tojások nagyságától. Ha kis adagokban adjuk a liszthez/tésztához, és figyeljük, mikor lesz megfelelő az állaga, akkor nem lehet elrontani.
Egy fazékban sós vizet melegítünk. Ha már forr (ne nagy lángon lobogjon), ráfektetjük a bevizezett nokedliszaggatót, beleöntünk egy adag tésztát, és a nokedliszaggató lapátjával (spaklinak is hívják) beleszaggatjuk a tésztát a vízbe. Közben időről időre kevergessük meg alatta a már beleszaggatott, fővő nokedliket. Ha a szaggatóból elfogy a tészta, a tálból újabb adagot öntsünk bele, amíg a van tésztánk. Ha a szaggatással végeztünk, a galuskákat még még néhány percig tovább főzzük, majd megkóstoljuk v. vagy néhány szemet késsel átvágunk: ha a közepén nem látunk nyers tésztacsíkot, akkor elkészült. A készre főtt galuskákat leszűrjük.
Eddig tart a sima nokedli v. másnéven galuska készítése, amit akár pörkölt mellé is adhatunk, így lesz belőle tojásos nokedli:
Egy lábasba zsiradékot melegítünk, beleöntjük a nokedlit, és összekeverjük. Kis tálban a megmaradt 2-3 tojást (ki mennyire tojásosan szereti) felverjük (opcionális: esetleg kevéske tejföl hozzáadásával), megsózzuk és a felforrósított nokedlihez öntjük. Addig kevergetjük, amíg el nem készül –aki „nedvesebben” szereti, az lágyabbra hagyja a tojást, aki szárazabban, az alaposabban süsse át.
A fejes saláta nálam kötelező elem hozzá.
Fejes saláta
Hozzávalók:
1 fejessaláta (pontosabban csak annyi levele, amennyit kb. megeszünk)
néhány evőkanál ecet
2-3 evőkanál cukor
víz
Egy kis tálban az ecetet a cukorral alaposan elkeverjük. Vízzel felhígítjuk. Kicsit érdemes megkóstolni: pl. hogy elég édes-e, elég ecetes-e, stb. Ha túl tömény, hígítsuk még vízzel. A salátát leveleire szedjük (ill. annyit belőle, amennyi kb. el is fogy, a sérült legkülső leveleket pedig eldobjuk), és bő vízzel alaposan, többször is átmossuk. A salátástálba a megmosott leveleket beletesszük, a salátaöntetet ráöntjük, és a salátaleveleket óvatosan beleforgatjuk.
Tippek:
- Szaggatáskor dolgozzunk minél gyorsabban (már amennyire sikerül), mert a szaggatóra hamar rászárad-rásül a forró gőztől a tészta.
- A galuskák mérete a tészta sűrűségétől függ: hígabb tésztából hosszabb (nagyobb) galuskák lesznek, sűrűbb tésztából kisebb galuskák -utóbbit kicsit nehezebb kiszaggatni, mint a lágyabb verziót.
- Túl hígra sikerült tésztán javíthatunk, ha további lisztet szitálunk bele, és fakanállal/robotgéppel beledolgozzuk.
- Főzéskor ne tegyük tele az edényt a főzővízzel, mert a beleszaggatott galuskáknak is kell hely.
- A nokedliszaggatót használat után érdemes minél előbb elmosni, mert ha beleszárad a szélekbe-lyukacsokba a tészta, emberes munka rendesen kitisztítani...
Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!