Furcsa kapcsolat van a főzés és a recept között. Ha pontosan követed a receptet, akkor –jó esetben, feltételezve, hogy pontos a recept- finom kaja a végeredmény. Az ellenkezője viszont nem feltétlen igaz: attól, hogy nem pontosan a recept szerint főzöl, még lehet nagyon finom (sőt, sok esetben finomabb) az étel, amit elkészítettél.
Egy dolgot fontos leszögezni: egy receptet sosem szabad szentírásnak venni, főleg, ha az ember hajlamos megrémülni vagy kétségbeesni, ha nem a recept szerint sikerül valami. Kicsit több lett a cukor vagy a liszt? Nem baj, ha szereted az édeset, legfeljebb kissé édesebb lesz a süti, mint a recept szerint lenne. Kicsit tovább sül, esetleg a recept írója szerint már rég kész kéne lennie, de szerinted még mindig félig nyers belül a süti? Ha így érzed, bátran süsd addig, míg szerinted kell. Tisztelet a kivételnek persze (mert vannak, pl. lágytojás esetén kicsit tovább főzni az általában egyenlő a főtt tojással), de igazából a receptre én mindig úgy tekintettem, mint egyfajta útmutatóra: megmondja a hozzávalókat, az arányokat, ill. hogy mit kell velük csinálni, de igazából bizonyos keretek között szabadon garázdálkodom, felhasználom az ötleteimet, kihagyok vagy épp hozzáteszek dolgokat.
A főzéshez kell szerintem egy nagyadag affinitás, hogy ráérezzen az ember bizonyos dolgokra, és persze gyakorlat is, mely során átesünk a saját hibáinkon, rájövünk sok-sok dologra, és megszerezzük azt a fajta tapasztalatot, ami aztán segít pl. abban, hogy egyszercsak egy receptet elolvasva ránézésre megállapítsuk, hogy elrontották, így nem áll össze majd a tészta, vagy nem lesz finom az étel.
Persze amíg eljutunk idáig, addig azért érdemes követni minél pontosabban a leírtakat (főleg eleinte), de ne ess kétségbe, ha kicsit több lett valami, vagy egy picit kevesebb. Kis különbségek (pl. 40 dkg liszt helyett 45-50 sikerül) általában nem befolyásolják a végeredményt. Arról egyenlőre nem írok, ha valamit annyira elrontunk, hogy rossz lesz az étel vagy a süti- sokszor azon is lehet segíteni, de az hosszabb téma, külön bejegyzést érdemel.
A következő bejegyzésben a főzéshez kapcsolódóan 7 fontos alapszabályt osztok meg veletek.