Gyerekkorom óta imádom a Húsvétot. Nem annyira a locsolkodós részét –bár én nem utálom ezt sem, mint sokan az ismerőseim közül, igaz, kis rokonsággal bíró tősgyökeres pesti lévén nem is voltak sosem túlságosan sokan. Imádtam viszont azt a részét, mikor hétfő reggel arra ébredtem: a nyuszika itt járt, sok-sok eldugott finomságot hátrahagyva, amiből egy rendszerint valahol a párnám vagy takaróm alól kandikált ki. Igazán boldog reggelek voltak ezek. Anyuval körbejártuk a lakást, és „hideg-meleg” játékkal segített nekem a sok finomság felkutatásában. Imádtam azt is, hogy sok-sok tojást festettünk, és hogy aznap mindig kalácsot ettünk és sonkát, stratégiai mennyiségű főtt tojással, franciasalátával, sok-sok zöldséggel, meg persze az elmaradhatatlan majonézes tormával. Mármint az enyém volt majonézes (azaz inkább picit-tormás majonéz), anyu majonéz nélkül, csak úgy natúr kente a reszelt ecetes tormát a sonkára, hogy még a szaga is csípte a szememet-orromat.
Egyszer előfordult, hogy a külföldi rokonoktól kaptunk egy nagydarab „igazi” füstölt sonkát –mondom, igazit, olyannyira, hogy egész darab sonka volt, csontostól, bőröstől, mindenestől. Mondanom se kell, akkor láttam és ettem életemben először ilyet, azóta is max. a boltokban csüngve nézegethetem, már ahol árulnak ilyen óriásokat többtízezer forintért. Emlékszem, ahogy anyu fellógatta a spájzban, és hajszálvékony szeleteket vágott belőle. Sajnos annyira azért nem tartott sokáig így sem, túl finom volt :)
Mostanában jutott újra eszembe ez az emlék, mikor megunva sok rosszabbnál rosszabb ízű-állagú sonkát/tarját/lapockát, nekiálltam és utánanéztem: vajon van rá esélyem, hogy kifizethető áron normális füstölt húshoz jussak Húsvétra?
Nos, jelentem, igen. Keresés közben elborzadtam, hogy úristen, én ilyeneket is ettem? Őszintén remélem, hogy nem, bár volt év, mikor pénzhiány okán igyekeztem minél olcsóbban sonkához jutni –szerencsére nem sokszor. Ha titeket is érdekel, itt utánaolvashattok a dolognak, de a lényeg: érdemes _nem_ gyanúsan olcsó, de hagyományos pácolással és füstöléssel készült terméket választani. Megéri.
Húsvéti sonkaparádé
2010.04.03. 08:34 | kocoska77 | Szólj hozzá!
Címkék: sonka
A bejegyzés trackback címe:
https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr371894099
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.