A lisztet az élesztővel elvegyítjük. Hozzáadjuk a porcukrot, késhegynyi sót, tojássárgákat, rumot, citromlevet, tejfölt, és alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen kb. ½ órát pihentetjük, majd belisztezett nyújtódeszkán vékonyra (kb. 3-5 mm) kinyújtjuk. Derelyevágóval téglalapokra vágjuk, közepüket hosszában 1x v. 2x bevágjuk és rajtuk a sarkait átfonjuk/áthúzzuk. Forró olajban mindkét oldalát max. 1/2 percig sütve világosrózsaszínűre sütjük, majd szűrőlapáttal lecsöpögtetjük és papírtörlővel vagy szalvétával kibélelt tálba szedjük. Még forrón megszórjuk vaníliásporcukorral v. vaníliáscukorral elkevert porcukorral, és kevés rummal elkevert baracklekvárral tálaljuk.
Csöröge- vagy forgácsfánk
2010.03.01. 08:51 | kocoska77 | Szólj hozzá!
A farsang szinte elképzelhetetlen fánk nélkül. Így van ez nálunk is, bár idén a tanulmányaim, csöpp lányom meg egyebek miatt elég sokára jutottam el odáig, hogy egy vasárnapon végre nekiálljak fánkot sütni -ez nem azt jelenti, hogy csak egyszer egy évben fánkozunk, inkább azt, hogy ilyentájt mindig. Idén csörögét sütöttem farsangi fánknak, ez az a fánktípus, amit bátran ajánlhatok mindenkinek, mert nem nehéz, nem kell hozzá se rengeteg gyakorlat, se óriási főznitudás, csak kedv és némi akarat :)
Csöröge / Forgácsfánk
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1 csomag szárított élesztő
3 dkg porcukor
5 tojássárgája
kevés citromlé (max. ½ citrom leve)
4 evőkanál rum
6 evőkanál tejföl
késhegynyi só
olaj a kisütéshez
vaníliásporcukor v. vaníliáscukorral elkevert porcukor
sárgabaracklekvár
Címkék: recept fánk csöröge forgácsfánk
A bejegyzés trackback címe:
https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr641797923
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.