A rakott cuccok mindig is a szívem csücskei voltak, egyszerűen imádom őket. Mint például ezt: a rakott zöldbabot. Igazság szerint anyu tehet róla :) Egyszem leánya ugyanis válogatós volt, és bizonyos zöldségeket (nem a zöldbabot, konkrétan pl. a kelkáposztát) egyszerűen nem volt hajlandó enni :) Anyu viszont nem az a típus, aki hajlandó feladni, így végül megszületett a megoldása: rakott kel. A rizses-pörköltös-tejfölös cuccokat mindig is nagyon szerettem, hát megtoldotta egy kis kelkáposztával –és láss csodát, finnyás kislánya íly módon (de csakis így :)) hajlandó volt kelkáposztát enni. Ajánlom a trükköt az evéssel küszködő anyáknak, nálam tényleg bejött. Azóta ráadásul a jóég tudja, hogy, de megszerettem a kelkáposztafőzeléket is. Hiába, ahogy öregszem, úgy leszek egyre puhányabb is:)
Rakott zöldbab
Hozzávalók:
2 üveg zöldbab
70 dkg pulykadarálthús (persze lehet sertésdarálthús is)
2 fej vöröshagyma
kb. 450 g rizs
1 paprika
1 paradicsom
2 nagy pohár tejföl
kevés ételízesítő
kb. 2 fakanálnyi őrölt pirospaprika
só
kevés olívaolaj
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a darálthúst, átpirítjuk. Ha kifehéredett, ételízesítővel, majd pirospaprikával megszórjuk, összekeverjük. Felöntjük egy kevés vízzel (ne lepje el), belekarikázunk egy zöldpaprikát és egy paradicsomot, majd lefedve főzzük. Időnként kóstolgassuk, ha szükséges sózzuk még, de óvatosan, mert az ételízesítőben sok só van. Közben megfőzzük a rizst is: a megmosott, lecsöpögtetett rizst kevés olajon rendszeres keverés mellett megpirítjuk, ha kifehéredett, felöntjük kétszer annyi vízzel, mint amennyi rizsünk van. Sóval vagy ételízesítővel ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk. A üveges zöldbabot lecsöpögtetjük.
Egy nagy tál/tepsi aljára egy rétegzöldbabot halmozunk, erre kerül egy réteg rizs. Sózzuk, majd jöhet egy adag darálthús, a tetejére pedig tejfölt kanalazunk (én elég sokat szoktam, mert szeretem, de azért nem szabad túlzásba vinni). Megint sózunk, majd kezdjük elölről: zöldbab - rizs – sózás - pörkölt (darálthús) - tejföl – sózás – zöldbab, stb. amíg a hozzávalók tartanak. A tetejét vonjuk be tejföllel. 180-200 fokra előmelegített sütőben összesütjük, amíg a tejföl épp elkezdene pirulni.
A rakott ételeknél nagyon fontos, hogy a rétegeket mindig sózzuk, akkor is, ha az alapanyagokat sem főztük íztelenre, és elég sósnak tűnik. Együtt ugyanis külön sózás nélkül sótlan lesz a végeredmény.