Imádom a kacsát. Szinte minden része és szinte mindenhogy elkészítve jöhet, tárt karokkal fogadom, a kacsa v. libamáj szavakat meghallva pedig hipnotizálva rohanok:)) A Zuram már évek óta röhög azon, hogy nálam étteremteszt-számba megy, hogy van-e az étlapon libamáj –egyszerű és könnyen kiismerhető lélek vagyok: ha van, tuti azt kérek. Itthon szerencsére azért változatosabb a paletta, de legkésőbb karácsony táján mindig előjön a kacsa, nemcsak a mája, hanem a combja vagy a melle is, így lesz ez valószínűleg idén is.
Ez a darabot, amit most sütöttem, a párom anyukájától kaptam. Igazi kincsként tette ünnepivé az elmúlt hétvégénket.
Rozmaringos sült kacsamell
Hozzávalók:
1 kacsamell (a bőre alatt legalább 1 ujjnyi zsír legyen)
1nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
4-5 nagy gerezd fokhagyma
friss fűszernövények apróra vágva: majoranna, rozmaring, és kakukkfű –ha nincs, szárított fűszereket is használhatunk
só
olívaolaj
A kacsamellet megmossuk, megtisztítjuk (tolltokok se maradjanak benne!), besózzuk, a bőrét sűrűn bevagdossuk (én általában átlósan szoktam). A sárga- és fehérrépát megtisztítjuk és karikára vágjuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és aprítjuk (kis darabokra vágjuk). A bevagdosott bőr vágásaiba bedugdossuk a fokhagymadarabokat, meghintjük alaposan apróra vágott majorannával, rozmaringgal és kakukkfűvel (csak a levelét használjuk, a kemény szárait ne). Egy tepsibe kevés olajat öntünk, és bőrével lefelé (!) belefektetjük a kacsamellet. Mellészórjuk a répakarikákat, és a másik oldalát is fűszerezzük. Kevés vizet öntünk alá (úgy kb. 1 ujjnyi magasan), alufóliával letakarjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig pároljuk. Ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús, és ha finom puha, csak akkor vegyük le az alufóliát. Végül sűrűn locsolgatva 200 fokon mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Krumplipüré illik hozzá leginkább.