Még mindig sütőtök:) –számomra megunhatatlan. Ezzel a finomsággal a hétvégén arattam nagy sikert:) Az aranysárga tészta, az édes, cukros sült dió, a savanykás gyümölcs a finom, gyümölcsleves olvadt cukorsziruppal megérne egy misét:) Igazi halloweeni édesség.
Sütőtökös - gyümölcsös pite vörösáfonyával, ribizivel, dióval és barnacukorral
Hozzávalók:
40 dkg + kb. 10 evőkanál liszt (a sütőtök miatt, lágyítja a tésztát)
1 csomag sütőpor
20 dkg puha vaj v. margarin
15 dkg porcukor
1 csomag Bourbon vaníliáscukor
20-25 dkg sült sütőtök
3 tojás (sárgája) +1 a teteje lekenéséhez
1 citrom leve és reszelt héja
…a töltelékhez:
10 dkg dió (darabolva, nem darálva!)
kb. 10 dkg vörösáfonya (aszalt is lehet)
15-20 dkg ribizli
10-15 dkg barnacukor
A sütőtököt előkészítjük: megmossuk, félbevágjuk, magokat és a szivacsos részt kikaparjuk. Alufóliával letakarjuk, 200 fokon kb. 50 perc alatt kisütjük.
Ezután összeállítjuk a tésztát:
A lisztet szitáljuk át a sütőporral és a porcukorral, keverjük hozzá a vaníliáscukrot. Kis darabokra vágva tegyük bele a puha vajat (vagy margarint), adjuk hozzá a 3 tojás sárgáját, a citrom reszelt héját és levét, kaparjuk bele a sült sütőtököt és gyúrjuk össze a tésztát.
A tészta kb. 2/3-át nyújtsuk ki kb. ujjnyi vastagra. Egy kikent, kilisztezett kerek formába a kinyújtott tésztát belesimítjuk, belenyomkodjuk, úgy, hogy a peremén kicsit túllógjon. Beletesszük a tölteléket: a vörösáfonyát, a ribizlit, a diót, alaposan megszórjuk barnacukorral, majd a tészta túllógó részeit ráhajtjuk-rásimítjuk a tetejére. Kinyújtjuk a maradék tésztát is, és ráfektetjük a töltelék tetejére, úgy, hogy az alsó réteg felhajtott túllógó részeit elérje, és óvatosan össze tudjuk nyomkodni őket. A tetejét egy felvert tojással alaposan megkenjük, esetleg díszítésként jégcukorral megszórhatjuk. Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.