A bors a trópusokon őshonos cserje, csonthéjas, fürtökben lógó terméssel, utóbbi maga a fűszer, amivel ízesítünk. Az egyik legismertebb és legkeresettebb ízesítő nemcsak hazánkban, de az egész világon.
Forrás: Wikimedia
Borsfajták
Többféle bors van forgalomban: fekete, zöld, piros v. rózsaszínű és fehérbors. Mind ugyanazon a növényen terem, színük attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. A különböző színű borsok nemcsak érettségükben, hanem ízükben, csípősségükben, és a borstípusok feldolgozásának módszerében is eltérnek egymástól.
Feketebors
A borsszemeket zölden, még éretlenül szüretelik le, és néhány napig állni hagyják, majd a napon addig szárítják, míg a szemek meg nem ráncosodnak és sötétbarnára-feketére nem sötétednek. Ez a legcsípősebb borsfajta.
Fehérbors
A borsszemeket kevéssel a pirossá érés előtt leszüretelik, hosszan áztatják, majd eltávolítják bőrüket. Ezután újabb mosás-szárítás-mosás-szárítás-stb. következik, egészen addig, míg ki nem fehérednek. A fehérbors kevésbé csípős és kevésbé erőteljesen aromás, mint a fekete bors, viszont zamatosabb.
Zöldbors
A még zöld, éretlen bogyókat leszedik és megszárítják, vagy sóban/sós v. ecetes lében tartósítják. A borsok közül ennek van a legintenzívebb aromája, de szinte egyáltalán nem csípős, inkább pikáns fűszer, kellemes aromát ad az ételnek. Általában egészben használják fel.
Pirosbors (v. rózsabors)
A piros bors vagy rózsabors bizonyos Brazíliában vagy Peruban őshonos borsfák termése.
Felhasználásuk
A borsot egészben, frissen durvára darálva vagy finomra őrölve használjuk ételeink ízesítésére. Az egészbors légmentes, hűvös és száraz helyen tárolva bármeddig eltartható, de megőrölve fokozatosan elveszíti aromáját, ezért érdemes csak közvetlenül a fűszerezés előtt ledarálni, és úgy ízesíteni vele ételeinket. Minél finomabbra daráljuk a borsot, annál jobban érezhető az aromája, ezért általában őrölt borssal fűszerezzünk, egész borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig főzzük, és emiatt van idő arra, hogy íze, aromája az ételbe jusson.
Felhasználható gulyások, húsok/húsféleségek, levesek, pácok, mártások, esetenként gyümölcsök és édességek fűszerezésére is.
Általánosságban igaz, hogy a sötétebb színű ételekhez inkább az erősebb feketebors, világos ételekhez az enyhébb fehér bors illik.
Gyógyhatásuk
A borsnak nemcsak ízesítő, de étvágygerjesztő hatása is van, de érdemes óvatosan fűszerezni vele, mert izgathatja az emésztőrendszerünket. Mindezeken túl a bors vizelet- és szélhajtó, remek élénkítőszer, vese- és epekőoldó, ill. izületi gyulladás gyógyítására is használják.
Jó tudni:
A szegfűbors, a szecsuáni -, német-, csombor-, és a cayenne-bors nem rokonuk, csak alakjuk, csípősségük vagy aromájuk miatt hívják őket is így.