Gyümölcslevesek iránti rajongásom gyerekkorom óta töretlen –mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy előbb tanultam meg meggylevest főzni, mint egy sima húslevest. Ehhez nekem még nyár se kell, vagy meleg, szezon híján befőttből vagy fagyasztott gyümölcsből készítem az imádott leveseimet. Meggyleves, málnakrémleves, eperkrémleves, őszibarackleves, vegyes gyümölcsleves –igazából dönteni se tudnék, ha megkérdeznék, melyik a kedvencem:)
Most a meggyleves van soron, s ha ízre nem is, érzésre rögtön tudok dönteni, és egyértelműen a meggy a nyertes, ő áll a legközelebb a szívemhez. Hogy miért? Mert ezt anyu rengeteget csinálta gyerekkoromban, és sok-sok szép emléket juttat az eszembe.
Jöjjön hát a meggyleves, a maga pőre, egyszerű, fenséges valójában, „különleges” hozzávalók nélkül, friss meggy híján befőttből. De nem is tennék hozzá semmit, mert ez így tökéletes. És így juttatja anyut eszembe.
Meggyleves
Hozzávalók:
2 nagy üveg meggybefőtt (magozott, enyhén cukrozott)
1 pohár tejföl
1 púpos (nagy)fakanálnyi v. 1 púpozott evőkanálnyi liszt
fahéj
szegfűszeg
cukor
A lábasba beleöntjük a meggybefőtt levét. Fűszerezzük ízlés szerint kevés fahéjjal (én általában őrölttel szoktam, kb. 1 teáskanálnyival, de fahéjrúddal is lehet) és szegfűszeggel (én fűszertojásba teszem, és kb. 15-20 db kerül bele, a leves mennyiségétől függ. Ha fahéjrudat használok, akkor az is megy a fűszertojásba). Ízlés szerint megcukrozzuk. Érdemes kóstolgatni, nemcsak a cukor, hanem a fahéj és a szegfűszeg mennyisége miatt is –mindkettő erőteljes fűszer, a sok fahéjtól csípős íze lesz, és az se jó, ha nagyon dominánsan szegfűszeg íze van a levesnek.
Feltesszük főni. Közben a lisztből és a tejfölből habarást készítünk. A lábasba beletesszük a meggyet is, és összeforraljuk. A habarékhoz kanalanként, fokozatosan adjuk a meggyleves levét, közben rendszeresen kevergetve. Mikor már hígan folyós, akkor szitán átszűrve adjuk a leveshez. Közben állandóan kavargatni kell, nehogy a liszt csomós legyen. A gyümölcslevest a sűrítés után még pár percig tovább forraljuk, míg a liszt megfő benne.
Kivesszük a fűszertojást és a levest lehűtve tálaljuk.
Meggyszezonban persze friss gyümölcsből csinálom, kimagozva, vízzel felöntve, kicsit több cukorral és kicsit hosszabb főzési idővel.