Aki szereti a túrót, de inkább sós-, mint édesszájú, és a túrós tésztát is csuszaként, sósan, szalonnával eszi, annak biztosan örömet szerzek a túrós receptjeim mostani darabjával. Ezt a pogácsareceptet a férjem anyukájától kaptam, ő nagyon sokat süti (sietek hozzá tenni: szerencsére!), nála ez amolyan alapsüti ünnepeken. Külön imádom benne, hogy kb. 10 Ft-os érme nagyságúak a pogik, amolyan falatnyi, egyszerre bekaphatóak, és az anyukája mindig variálja, hogy mivel szórja meg a tetejét: sajttal, szezámmaggal, mákkal, stb. Nagyon büszke vagyok rá, mert én régen (a kedvesem előtti időkben) nem szerettem a pogácsát egyáltalán. Semmilyet. Aztán jött Ő, és vele együtt az anyukája túrós pogija minden náluk töltött ünnepen. Én pedig megkóstoltam, és megállapítottam, hogy ilyen finom pogácsát még sosem ettem… Jól be is ettem belőle, már amennyire mertem:), és eszem azóta is nagy boldogan, akárhányszor süt nekünk. A receptet aztán én is megkaptam, és most megosztom veletek is, hogy ti is kipróbálhassátok.
Túrós pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg margarin
1 csapott kávéskanál só
25 dkg tehéntúró
díszítésként sajt, szezámmag, tökmag, mák, stb. a tetejére
A lisztet, margarint és a sót elmorzsoljuk, hozzáadjuk az áttört túrót, majd jól összedolgozzuk a tésztát. 30-60 percig a hűtőben pihentetjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk és kis (kb. 2,5 - 3 cm-es átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét felvert tojássárgájával megkenjük, és ízlés szerint díszítjük (megszórjuk) sima-, vagy füstölt sajttal, szezámmaggal, stb.
Előmelegített sütőben közepes erősségű lángon, v. kb. 180-200 fokon sütjük, ha sötétebb sárgás, v. rózsaszínes a teteje, akkor elkészült.
Munkás, de nem nehéz süti –különösen annak, akinek robotgépe is van;)
A tésztakészítésről és sütésről hasznos tanácsokat olvashatsz itt.
Túrós pogácsa, mint aprósütemény
2009.10.06. 08:41 | kocoska77 | Szólj hozzá!
Címkék: recept túró pogácsa aprósütemény túrós pogácsa túrós receptek
A bejegyzés trackback címe:
https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/1422931
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.