Én –bevallom- sosem voltam túlzottan kenyeres. Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretem, csak annyit, hogy ritkán eszem, és akkor is keveset. Elég válogatós vagyok ezügyben ( -is... –nézne rám a párom:)) –bár szebben hangzik, ha azt mondom: ínyenc:) Igazából csak a friss, nem sötétre sütött kenyeret/kiflit, zsemlét, stb. szeretem igazán, a többit inkább csak megeszem, ha nagyon muszáj. A számomra finomakat viszont nagyon szeretem:) Ilyenek például a friss, ropogós, világos kenyerek is, anyuval gyerekkoromban komoly alkutárgyalások folytak a még meleg, ropogós sercliért –nyamm, összefutott a nyál a számban, még így visszagondolva is... :) Szóval mikor megláttam ennek a kenyérnek a receptjét, rögtön tudtam, ki fogom próbálni. Hogy miért? Először is azért, mert régóta izgat ez az otthon_sütött_friss_kenyér-dolog, de a kenyérsütő gépekből előkerült cuccok eddig sosem ízlettek igazán. Aztán azért is, mert akut időhiányban szenvedő valaki lévén nekem fontos, mennyire bonyolult az elkészítése és mennyi időt vesz igénybe (pl. kelesztés, stb). Ez a recept pedig azzal kecsegtetett, hogy egyszerű, gyorsan elkészíthető, sütőben süthető és nagyon finom –tehát minden igényemet kielégítette:) Már csak az izgatott, hogy mi is az a Graham-liszt, ha már ebből készül életem első kenyere -hallani már hallottam róla, csak a közelebbi ismeretség maradt el eddig.
Íme, tessék:
Graham-liszt
Az angol Wikipedia szerint a Graham-liszt a teljes kiőrlésű lisztek egy fajtája, amely feltalálójáról, Sylvester Graham presbiteriánus lelkészről kapta a nevét. Graham, mint a reformkonyha egyik első képviselője vegetáriánus étrendet javasolt, és ellenezte a finomliszt használatát. Érdekesség, hogy diétájának elsősorban vallási oka volt, meggyőződése szerint ugyanis ezzel megelőzhetőek voltak a buja gondolatok. A Graham-liszt előállítása során csak a legkülső vékony héjréteget távolítják el, az egyes összetevőit (csíra, szem, korpa) pedig külön-külön megőrlik -a szemet finomra, a csírát és korpát durvábbra-, majd ismét összekeverik az őrleményeket. Az így keletkezett liszt nagy rost- és ásványianyag tartalmú, magas héjtartalma miatt zsírban, cukorban, enzimekben gazdag. Emésztési zavarokban szenvedő betegek részére nagyon ajánlott. Ráadásul tovább is eláll, mint az egyéb teljes kiőrlésű lisztek.
Már csak az érdekelne, hogy mit szólt a lelkész, mikor rájött, hogy nem hat a lisztje (már a buja gondolatok ellen;)). Ha valaki esetleg tudja, ne tartsa magában, kérem, ossza meg velünk:)))
És itt az emlegetett kenyérrecept:
Graham kenyér
Hozzávalók:
12 dkg búzaliszt
8 dkg Graham liszt
3 kiskanál sütőpor
1 kiskanál cukor
1 púpozott kiskanál só
5 dkg olvasztott vaj
2 dl tej
+ esetleg díszítés a tetejére
Elkészítés:
A szárazanyagokat összekeverjük, a hideg tejhez öntjük az olvasztott vajat, majd hozzáadjuk a liszthez. Jól elkeverjük.
A lágy tésztából lapos, kerek cipót formálunk, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire tesszük (érdemes kisebb, kerek tepsit választani, hogy sütés közben megtartsa a formáját a kenyér), tetejét késsel bevágjuk, kicsit megkenjük vízzel, esetleg megszórjuk maggal. 180 °C-osra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
Könnyű recept, kezdők is megpróbálkozhatnak vele.
Forrás: kulturpart.hu