Nekem ennek a sütinek már a neve is tetszik :) Mikor egy munkatársam meglátta, ugyan nem egészen erre a névre asszociált (-Jéé, hólabda, ezt a sütit nagyon szeretem!), de sietek mindenkit megnyugtatni, Kozák sapkaként is bevágott belőle rögtön kettőt, úgyhogy nincs semmi gond.
A recept alapján az elkészítése nem is nehéz, csak kissé munkás –egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam amúgy-, így aztán egyik délután úgy döntöttem, nekifogok. Meglepetésnek szántam életem párjának, de kivételesen nem gondoltam bele, vajon mennyi idő elkészíteni –nos, ezt a hibát nem követem el mégegyszer. Kicsi lányom lelkesen segített, mind a két és fél évével, ezzel együtt sikerült kisütnöm a tésztáját és hagynom kihűlni, mire Ő hazaért. Ennyit a meglepetésről... :-) Naiv érdeklődőknek elárulom: ez még csak az elkészítés fele (határozottan a gyorsabbik fele), hátravan még a süti összeállítása. Nna, az a nem piskóta, már az olyan rendkívül türelmesek számára, mint én. Mindegy, a Zuram így is örült, meg a finom süti illat is megvolt, szóval én lelkesen nekiálltam kiszaggatni a pogácsákat a végre kihűlt tésztából. A tészta gyönyörűen felemelkedett sütés közben, olyannyira, hogy a felét nem kétfelé, hanem háromfelé vágtam (némi gondolkodás után), mert ugyebár nagyszájúak vagyunk, de azért nem ennyire. Szóval az eredeti sapkamennyiségem hirtelen majdnem megduplázódott. Sebaj, ha finom, úgyis elfogy…-gondoltam először, majd úgy egy óra múlva rájöttem, hogy el, persze, csak előtte meg kell csinálni mindet. Addigra a derekam is kezdett beállni, és asszem az újabb adag krémet készítettem, mert az eredeti elfogyott, pedig bizisten a végén már nagyon takarékosan bántam vele. Közben a kisasszonyt Apa megvacsoráztatta, én meg azon gondolkodtam a hátamat nyomkodva, hogy én vagyok hülye, vagy a tükör görbe? Mert a kókuszból is több fogyott, aztán a végén a csoki sem lett elég –tiszta haszon, hogy mindig van tartalékom ilyenekből. Csak azt nem értem –de komolyan-, hogy az én kedves ismerősömnek hogy sikerült ennyiből kihoznia? Mindegy, estére a süti is elkészült, a receptet is kiigazítottam, a derekamat pedig megmasszírozták J Nagyon hálás voltam érteJ.
Egy biztos: ezt a desszertet az vállalja be, akinek nem fáj szülés óta a háta, és a Jóisten rengeteg türelemmel látta el. Na, ez nem én vagyok, ennek ellenére fogok még ilyet sütni, mert tényleg nagyon-nagyon finom.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
8 tojás
40 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
3 ek kakaó
8 ek víz
Töltelék:
1,5 cs. vaníliapuding (főzős)
2 cs. vaníliáscukor (vaníliakivonattal v. vaníliarúd kikapart belsejével még finomabb)
6 dl tej
35 dkg margarin
35 dkg porcukor
kb. 15-20 dkg étcsokoládé
A lisztet a sütőporral és a kakaóval elvegyítjük. A 8 tojás sárgáját a porcukorral habosra keverjük, és a 8 evőkanál vízzel együtt a kakaós-sütőporos liszthez keverjük. A tojásfehérjét felverjük, és a habot beleforgatjuk a masszába. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük (az enyém 25x35 cm-es), és előmelegített sütőben (180-200 fokon) kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem ragad rá a tészta, kész van. Közben elkészítjük a tölteléket: A pudingport a tejjel és a vaníliáscukorral folyamatos keverés mellett felfőzzük, amíg besűrűsödik, majd hagyjuk kicsit hűlni. A margarint felolvasztjuk és a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a pudinghoz. Az így elkészített krémet kétfelé vesszük.
Ha a tészta kész, és kihűlt, pogácsákat szúrunk ki belőle (pogácsaszaggatóval). Ha elég ügyesen és takarékosan tesszük, akkor kb. 40-50 darab jön ki ebből a mennyiségből. A pogácsákat félbevágjuk. Az én 25x35-ös tepsimben annyira felemelkedett a tészta középen, hogy azokat inkább háromfelé vágtam, mert különben olyan magas lett volna a „sapka”, hogy nem tudjuk átharapni –nekem ezzel együtt lett kb. 50 db kozák sapkám.
A tésztamaradékokat a krém egyik felébe morzsoljuk, és összekeverjük. A sütimorzsás krémmel a pogácsák egyik felét jó vastagon megkenjük, és a pogácsa másik felével összetapasztjuk. A krém másik felével a pogácsa oldalát bekenjük, majd a kókuszreszelékbe beleforgatjuk. Ha a pogácsákkal elkészültünk, a csokoládét felolvasztjuk, és a tetejükre egyenletesen elosztva rácsorgatjuk.