Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Főzősuli hírlevél

Kozák sapka vagy Hólabda?

2012.04.14. 14:03 | kocoska77 | Szólj hozzá!

Nekem ennek a sütinek már a neve is tetszik :) Mikor egy munkatársam meglátta, ugyan nem egészen erre a névre asszociált (-Jéé, hólabda, ezt a sütit nagyon szeretem!), de sietek mindenkit megnyugtatni, Kozák sapkaként is bevágott belőle rögtön kettőt, úgyhogy nincs semmi gond.

A recept alapján az elkészítése nem is nehéz, csak kissé munkás –egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam amúgy-, így aztán egyik délután úgy döntöttem, nekifogok. Meglepetésnek szántam életem párjának, de kivételesen nem gondoltam bele, vajon mennyi idő elkészíteni –nos, ezt a hibát nem követem el mégegyszer. Kicsi lányom lelkesen segített, mind a két és fél évével, ezzel együtt sikerült kisütnöm a tésztáját és hagynom kihűlni, mire Ő hazaért. Ennyit a meglepetésről... :-) Naiv érdeklődőknek elárulom: ez még csak az elkészítés fele (határozottan a gyorsabbik fele), hátravan még a süti összeállítása. Nna, az a nem piskóta, már az olyan rendkívül türelmesek számára, mint én. Mindegy, a Zuram így is örült, meg a finom süti illat is megvolt, szóval én lelkesen nekiálltam kiszaggatni a pogácsákat a végre kihűlt tésztából. A tészta gyönyörűen felemelkedett sütés közben, olyannyira, hogy a felét nem kétfelé, hanem háromfelé vágtam (némi gondolkodás után), mert ugyebár nagyszájúak vagyunk, de azért nem ennyire. Szóval az eredeti sapkamennyiségem hirtelen majdnem megduplázódott. Sebaj, ha finom, úgyis elfogy…-gondoltam először, majd úgy egy óra múlva rájöttem, hogy el, persze, csak előtte meg kell csinálni mindet. Addigra a derekam is kezdett beállni, és asszem az újabb adag krémet készítettem, mert az eredeti elfogyott, pedig bizisten a végén már nagyon takarékosan bántam vele. Közben a kisasszonyt Apa megvacsoráztatta, én meg azon gondolkodtam a hátamat nyomkodva, hogy én vagyok hülye, vagy a tükör görbe? Mert a kókuszból is több fogyott, aztán a végén a csoki sem lett elég –tiszta haszon, hogy mindig van tartalékom ilyenekből. Csak azt nem értem –de komolyan-, hogy az én kedves ismerősömnek hogy sikerült ennyiből kihoznia? Mindegy, estére a süti is elkészült, a receptet is kiigazítottam, a derekamat pedig megmasszírozták J Nagyon hálás voltam érteJ.

Egy biztos: ezt a desszertet az vállalja be, akinek nem fáj szülés óta a háta, és a Jóisten rengeteg türelemmel látta el. Na, ez nem én vagyok, ennek ellenére fogok még ilyet sütni, mert tényleg nagyon-nagyon finom.

 

Hozzávalók:

25 dkg liszt
8 tojás
40 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
3 ek kakaó
8 ek víz

Töltelék:

1,5 cs. vaníliapuding (főzős)
2 cs. vaníliáscukor (vaníliakivonattal v. vaníliarúd kikapart belsejével még finomabb)
6 dl tej
35 dkg margarin
35 dkg porcukor 
15-20 dkg kókuszreszelék
kb. 15-20 dkg étcsokoládé

A lisztet a sütőporral és a kakaóval elvegyítjük. A 8 tojás sárgáját a porcukorral habosra keverjük, és a 8 evőkanál vízzel együtt a kakaós-sütőporos liszthez keverjük. A tojásfehérjét felverjük, és a habot beleforgatjuk a masszába. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük (az enyém 25x35 cm-es), és előmelegített sütőben (180-200 fokon) kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem ragad rá a tészta, kész van. Közben elkészítjük a tölteléket: A pudingport a tejjel és a vaníliáscukorral folyamatos keverés mellett felfőzzük, amíg besűrűsödik, majd hagyjuk kicsit hűlni. A margarint felolvasztjuk és a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a pudinghoz. Az így elkészített krémet kétfelé vesszük.

Ha a tészta kész, és kihűlt, pogácsákat szúrunk ki belőle (pogácsaszaggatóval). Ha elég ügyesen és takarékosan tesszük, akkor kb. 40-50 darab jön ki ebből a mennyiségből. A pogácsákat félbevágjuk. Az én 25x35-ös tepsimben annyira felemelkedett a tészta középen, hogy azokat inkább háromfelé vágtam, mert különben olyan magas lett volna a „sapka”, hogy nem tudjuk átharapni –nekem ezzel együtt lett kb. 50 db kozák sapkám.

A tésztamaradékokat a krém egyik felébe morzsoljuk, és összekeverjük. A sütimorzsás krémmel a pogácsák egyik felét jó vastagon megkenjük, és a pogácsa másik felével összetapasztjuk. A krém másik felével a pogácsa oldalát bekenjük, majd a kókuszreszelékbe beleforgatjuk. Ha a pogácsákkal elkészültünk, a csokoládét felolvasztjuk, és a tetejükre egyenletesen elosztva rácsorgatjuk.

Címkék: recept kókusz csokis vaníliapuding hólabda kozák sapka

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr64426872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása