A minap álltam a közértben a húspult előtt azon tanakodva, hogy mit is főzzek a hétvégén, mikor megláttam egy darab hátszínt, és eszembe jutott róla egy marhahúsos szendvics, aminek ugyan nem sok köze van a vasárnapi ebédhez, viszont imádjuk:) Anno a Bill, Sydney szakácsa c. műsorból szedtem, és nagy becsben tartom azóta is, mert nagyon finom:)
Íme a receptje:
Marhasültes szendvics
Hozzávalók:
hátszín szeletek
1 lilahagyma
olivaolaj
balzsamecet
kenyér
só
bors
paradicsom
saláta
Fokhagymás majonézhez:
majonéz
fokhagyma
só
bors
balzsamecet
A fokhagymás majonéz elkészítése:
A majonézt egy tálba nyomjuk, fokhagymapréssel néhány gerezd fokhagymát préselünk bele, sózzuk, borsozzuk, kevés balzsamecetet öntünk hozzá, majd jól összekeverjük.
Husi, hagyma elkészítése:
A lilahagymát csíkokra vágjuk, serpenyőbe tesszük, tetejére kevés olivaolajat öntünk. Megkeverjük, csepegtetünk rá egy kevés balzsamecetet is, és együtt üvegesre fonnyasztjuk.
A hátszín szeleteket megkenjük olivaolajjal (ne vastagon!), és mikor kész a hagyma, azt kiszedjük egy kis tálba, a visszamaradt szaftjára tesszük a hússzeleteket. A serpenyőbe ne öntsetek külön olajat, csak ami a húson van, annyi legyen. Megsütjük mindkét oldalát – ki-ki milyen véresen szereti, attól függ, mennyire:) Azért túl sokáig ne süssétek, mert olyan lesz, mint a bocskortalp :) Ha kész, kiszedjük a serpenyőből és jöhet a szendvics összeállítása:
2 szelet puha kenyérre fokhagymás majonézt kenünk, rá paradicsomkarikákat, salátalevelet teszünk (itt is lehet kicsit borsozni, ha valaki szereti a csípősebb, borsosabb kajákat, én nem, úgyhogy én nem szoktam), ráfektetjük a husit, tetejére halmozunk egy adag balzsamecetes lilahagymát, végül befedjük a másik szelet kenyérrel.
- Sózni én úgy szoktam a húsokat, hogy mindkét oldalát egyenletes vékony rétegben megszórom vele, borsozni pedig csak annyira, hogy úgy nézzen ki, mint egy mákos tészta kevés mákkal (de én nem szeretem az erős, csípős kajákat, csak annyira borsozom, amibe kell, hogy hozzáadjon az ízéhez, de még ne érezzem ki belőle). Ami a balzsamecetet, ill. a fokhagymás majonéz fűszerezését illeti: mindig fokozatosan, egyszerre csak kis adagokkal ízesítsetek, és kóstolgassátok, finom-e így nektek. A balzsamecetből kevés kell csak, mert erőteljes íze van, a fokhagymával is fokozatosan ízesítsetek, mert nagyon domináns ízű fűszer. A hús sütéséhez nehéz bárminemű tanácsot adni, mert attól függ, ki mennyire sülten vagy véresen szereti –próbáljátok ki, nektek melyik jön be, és írjátok meg, hogy ízlett:)