Emlékszem arra az érzésre, ami „háziasszonyságom”:) kezdetén kb. hetente elfogott, miközben a húsokat és a feliratokat böngésztem. Arról se volt fogalmam, melyik felirat az állat melyik részét takarja (azért 1-2 kivételtől eltekintve, néhány része ismerősként üdvözölt:)), nemhogy mit lehet belőle készíteni. Címke nélkül néha abban se voltam biztos, hogy milyen állat húsa:) Bénának éreztem magam és kicsit sem jó háziasszonynak, miközben mindenáron meg akartam felelni a kedvesemnek. Nos, ez valószínűleg sokaknak cseng ismerősen -ezen megfontolásból következik most egy képes útmutató arról, hogy mi micsoda a marhák és sertések világában, és mi mindent érdemes készíteni belőle. Remélem hasznos segítség lesz nektek.
I. Marhavilág
A jó minőségű marhahús élénkpiros (sötétebb, mint a sertéshús), lédús, arányosan zsíros, rugalmas, finom rostozatú a húsa.
Részei
1. Fej
|
salátának, kocsonyának, párolva, levesbe, füstölve, pörköltbe
|
2. Nyak (tarja)
|
levesbe, pörköltbe, tokánynak, gulyásnak, vagdaltnak
|
3. Magas hátszín (rostélyos)
|
szeletben v. egyben sütve, párolva, göngyölve, töltve
|
4. Lapos hátszín
|
szeletben v. egyben sütve, párolva
|
5. Bélszín (vesepecsenye)
|
szeletben v. egyben sütve, párolva, göngyölve, töltve, angolosan félig sütve
|
6. Szegy (-eleje, -hátulja)
|
levesbe, füstölve, főzve, párolva, pörköltbe, tokánynak
|
7. Lapocka (stefánia, „első comb” )
|
levesbe, pörköltbe, gulyásnak, tokánynak, töltve
|
8. Fartő (csípő-, hegyes-, hamis-, hátsó comb része )
|
levesbe, főzve, párolva, pörköltbe
|
9. Felsál (hátsó comb része)
|
egészben v. szeletben párolva, főzve, töltve, levesbe, tokánynak, pörköltbe
|
10. Gömbölyű felsál (hátsó comb része)
|
egészben v. szeletben párolva, főzve, levesbe, tokánynak, pörköltbe, töltve
|
11. Fehérpecsenye (hátsó comb része)
|
egészben v. szeletben párolva, főzve, levesbe, pörköltbe, töltve
|
12. Feketepecsenye (hátsó comb része)
|
egészben v. szeletben párolva, főzve, levesbe, pörköltbe, töltve
|
13. Lábszár
|
levesbe, pörköltbe, tokánynak, gulyásnak
|
14. Farok (uszály)
|
levesbe, párolva, főzve, pörköltnek, gulyásnak
|
|
|
BELSŐSÉGEK:
|
|
|
|
Fejvelő
|
Rántva, forrázva
|
Nyelv
|
főzve, füstölve
|
Szív
|
pörköltbe, gulyásnak
|
Tüdő
|
szalontüdőnek
|
Máj
|
pirítva, párolva, roston sütve
|
Pacal
|
pörköltbe, becsináltnak
|
Legközelebb a sertés részeivel folytatjuk.
Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!