Nyár nem múlhat el nálam lecsó nélkül. Alig várom, hogy megjelenjen a boltok polcain az édes paradicsom meg a finom paprika, és végre elkezdődjön a „lecsószezon” :) Imádom a lecsót, bárhogy jöhet: friss kenyérrel, tojásosan, rizzsel vagy tarhonyával is isteni.
Őszintén szólva nem mindig voltam ezzel így, jobban mondva anyu lecsóját mindig szerettem, de bárhol máshol ettem, szinte sosem ízlett, egészen addig, míg meg nem tanultam én is lecsót főzni, és rá nem jöttem, hogy általában az a fő bajom az idegen helyen evett lecsókkal, hogy savanyú, anyu pedig cukrot is tesz bele. Érdemes tehát kikísérletezni, kinek melyik elkészítési mód válik be (van belőle bőven, ahogy mondani szokás: ahány ház, annyi szokás). Én elég megengedő vagyok a lecsóval: megvan ugyan a kedvencem, a saját, anyuféle receptem, de ha nem túl savanyú, akkor nekem nem kardinális kérdés, hogy meghámozzák-e a paradicsomot, vagy sem, hogy miként vágják bele a paprikát, főznek-e bele kolbászt, tojással vagy anélkül, friss kenyérrel vagy rizzsel/tarhonyával tálalják. Itt most a mi családi lecsóreceptünket olvashatjátok, ha megtetszik, próbáljátok ki.
Hozzávalók:
kb. ½ kg paprika
3-4 paradicsom
3 közepes fej vöröshagyma
2-3 db virsli, kolbász
1 kávéskanál pirospaprika
1 evőkanál cukor
kevés ketchup
2 tojás
só
olaj v. egyéb zsiradék (pl. szalonna kisütött zsírja)
A vöröshagymákat megpucoljuk, és hosszúkás csíkokra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot megmossuk és feldaraboljuk (mi karikára szoktuk, de máshogy is lehet). Akit zavar a paradicsom héja, az előtte húzza le róla, ha nehezen megy, akkor forrázza le, akkor könnyen lejön. Egy edénybe zsiradékot teszünk, és a vöröshagymát megdinszteljük benne. Beletesszük a feldarabolt paprikát, és megkeverjük. Ha kicsit megpuhult, akkor mehet bele a paradicsom is. Ahogy összepuhulnak, levet is eresztenek. Sózzuk, megcukrozzuk, beleszórjuk a pirospaprikát, és összekeverjük. Kevéske ketchupot is adhatunk hozzá, és azzal is összekeverjük. Kolbászt is tehetünk bele, mi mostanában már nem nagyon szoktunk, mert a pici lányom úgy még nem annyira szereti, anélkül viszont imádja. Főzés közben kóstolgassuk, egyrészt, hogy a fűszerezés megfelelő-e (pl. kell-e még bele só, elég édes-e, stb.), másrészt pedig azért, hogy nehogy szétfőzzük, mert nagyon hamar elkészül. Ha már majdnem kész, akkor jöhet bele a virsli, aki szereti. Lehet egészben, de bele is karikázhatjuk.
Itt van az a pont, hogy el kell döntenünk, hogyan esszük a lecsót? Tojásosan vagy natúr? Kenyérrel, tarhonyával, esetleg rizzsel?
Ha natúr, akkor készen vagyunk, esetleg főzhetünk hozzá tarhonyát vagy rizst. Ha tojásosan, akkor beleütünk 2 tojást, picit megsózzuk, és gyorsan hozzákevergetjük a lecsóhoz, 1-2 percig tovább főzve, addig, amíg a tojás meg nem fő benne. A tojást előtte kis tálban villával fel is lehet habarni, de nekünk jobban ízlik úgy, ha közvetlenül a lecsóba ütöm, ezért én nem szoktam külön felverni.
Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!