Aki már csinálta, annak egyértelmű, de aki még nem, annak bizony sokszor nem -sok ilyen szülővel találkoztam már. Nekik szeretnék segíteni, hiszen Húsvét előtt minden gyerekes családban rendszeres program a tojásfestés. Persze lehet főtt tojást is festeni –gyerekkoromban anyuval is így csináltuk, mert anyukám nem tudta a tojást kifújni-, de az egy idő után megromlik és ki kell dobni. Ezzel szemben a kifújt, kimosott tojás sokáig megmaradhat, ha ügyesek vagyunk, és vigyázunk rá.
Először is a tojást mossuk meg, és töröljük szárazra. Fogjunk egy jó nagy zsákvarró tűt, és a tetején meg az alján óvatosan szúrjunk lyukat bele. Vegyünk elő egy kis tálat, és föléhajolva, a tojás tetején lévő lyukba erősen fújjunk levegőt –mintha egy nehezen felfújható lufit próbálnánk meg felfújni. Ha jól csináljuk, akkor az alján lévő lyukon át kifolyik a tojás, bele a tálba. A kifújt tojás(ok)ból azután készítsünk rántottát, felfújtat, bundáskenyeret, vagy süssünk sütit :) Mivel az üres tojáshéj nagyon törékeny (különösen gyerekezekben), érdemes tartalékba is kifújni eggyet-kettőt. Tojást kifújni elég nehéz, jó tüdő kell hozzá. Ha úgy érezzük, nem megy, fúrjunk nagyobb lyukat bele, pl. vastag csavarral, szöggel (ne felejtsük el megtisztítani, és ne legyen rozsdás). Minél nagyobb a lyuk, annál könnyebb kifújni. Ha csavarunk van, lyukasztáskor befelé tolva és kifelé húzva is csavarva szedjük ki, mert különben szedi szét a csavar a tojáshéjat. A kifújt tojáshéjat én mindig ki szoktam mosni: a lyukon át kevés vizet engedek bele, a lyukakat befogva összerázom, majd felső lyukba befújva kifújom a vizet belőle. A jó hír az, hogy ez utóbbi már nagyon könnyen megy:) Ha kész, félreteszem száradni, időnként kirázva belőle az esetlegesen benne maradt vízcseppeket. Ha megszáradt, ecettel töröljük át, hogy zsírtalanítsuk, aztán lehet festeni, díszíteni.
K E L L E M E S H Ú S V É T I Ü N N E P E K E T !