Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Főzősuli hírlevél

Tejnövelő receptek kismamáknak

2010.03.15. 08:43 | kocoska77 | Szólj hozzá!

Rendhagyó receptek következnek a blogon, a most következő két leírás ugyanis egyszerűségében lehetne ugyan a főzősuli része, de itt és most nem az egyszerűségen van a hangsúly, hanem a hatáson.

Gyakorló kismamaként tudom, hogy mennyire fontos a babának az anyatej, de azt is tudom, hogy az első napok/hetek egyik legnagyobb kérdése: vajon lesz-e elég tejem? A túl sok idegeskedés azonban árt a folyamatnak, hiszen a tejtermelés egyik fontos tényezője (a megfelelő mennyiségű szoptatás és folyadékfogyasztás mellett) a nyugalom.

Mivel én tipikus esete vagyok a mindent_agyonaggódó_kismamának, igazán megértem és átérzem azoknak az anyáknak a félelmeit, akik például józan eszük vagy mások tanácsai ellenére képesek minden etetés előtt és után mérlegre tenni a babájukat, vagy sírni, idegeskedni olyan dolgokon, amit egy nem "para-mama" (ezt a "szakkifezést" egy babás fórumon "tanultam", meg azt is, hogy lám, ilyen vagyok én is :)) fel sem vesz, vagy egy legyintéssel elintézi: Majd lesz valahogy, megoldjuk! Igazából egy dolgot nem tudok megérteni -persze elfogadom, csak érteni nem értem: ha úgy érzem, valaki kényelemből vagy egyéb okokból nem küzd azért, hogy mindenben a lehető legjobbat biztosítsa a gyerekének. Így vagyok én a szoptatással is. Megértem és nagyon sajnálom, ha valaki hiába küzd, hogy elég teje legyen. De nem értem meg, ha azt érzem, nem küzdött meg érte. Esetleg megpróbálta, aztán rögtön feladta. Vagy meg se próbálta, mert így kényelmesebb. 

Rengeteg hibám van, de azt nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy én a végletekig képes vagyok a fontos dolgokért küzdeni. Ez nem mindig válik a hasznomra, de például a szoptatás terén bevált, és igazi sikerként könyvelhetem el, hogy az első félév átsírt, agyonaggódott, végigküzdött hónapjai után, mikor rengetegszer éreztem úgy, nem sikerül, végül beállt a tejtermelésem egy olyan állandó szintre, ami biztosítja a Csöppömnek a megfelelő mennyiségű anyatejet. 

Hogy hogyan értem ezt el? Röviden, néhány szóban összefoglalva: mindent elolvastam, amit csak erről a témáról a neten vagy könyvben találtam, beszéltem a védőnőnkkel, a doktornéninkkel, hallgattam az "anyai ösztöneimre, megérzéseimre" :) és végül, de nem utolsó sorban szerencsém volt, mert a Pankának jó a szopási technikája, tündéri, segítőkész védőnénink és szuper doktornénink van, és egy drága, csodálatos férjem, akinek a támogatása és segítsége nélkül ez az egész tényleg nem sikerült volna.

Néhány jó tanács azoknak, akik úgy érzik, elkelne nekik:

  • Béreljetek gépi mellszívót, mert nekem pl. nem volt elég a kézi vagy a "sima" elektromos ereje. Használni se felejtsd el: akinek kevés a teje, annak fontos, hogy minden szoptatás után (vagy kb. 2-2,5 óránként) szívja le a tejét. Nekem az 5-5 4-4 3-3 percnyi (felváltva az egyik, majd a másik mellen) leszívás vált be. A lefejt tejet én mindig lefagyasztottam, akármilyen kevés is volt, átsegített a legkritikusabb időszakokon, mikor adhattam ezt is pótlásnak, tápszer helyett.
     
  • Tedd mellre minél sűrűbben a babádat -bár sok helyen olvastam, hogy a túl sűrű mellretétel inkább gátja, mint segítője a tejtermelésnek, mégis nekem akkor kezdett igazán szaporodni a tejem, mikor mindig megszoptattam a kislányom, amikor kérte. És mivel akkoriban kevés tejem volt, ő pedig éhes volt, sokszor előfordult, hogy óránként, vagy néha 10-15 percenként is mellre tettem, ha kéredzkedett -persze csak miután beláttam, hogy tankönyvi mennyiség (3, max. 2 óránként) nekünk nem jön be, és végre mertem hallgatni az "anyai ösztöneimre". Nagyon jót tett.
     
  • Mindjárt az elején figyelj oda, hogy a babád minél jobb szopási technikát sajátítson el -később kínszenvedés a berögződött rosszat javítani.
     
  • Igyál sokat. Persze nem annyit, mint egy bálna, de én pl. magamtól néha fél litert is épphogy iszom, így kész terveket kellett kiötölni, hogy azért legalább 1,5 (esetleg 2) liter folyadékot megigyak naponta.
     
  • Nagyon jó segítség a Medela Szoptanít nevű cucca is, ill. a Medela kis itatópohara, bátran ajánlom mindenkinek.
     
  • Nekem bevált egyéb szerek a lenti 2 recepten kívül: Urtica urens 5 ch, More Milk kapszula. 

Bármit is csináltok, egy biztos: ahogy az egész babaprojekt, a tejnövelés sem olcsó mulatság. Sajnos :(

A gyors és megfelelő mennyiségű anyatej-termelést más praktikákkal is elősegíthetjük. A most következő két receptet gyarekorvosunktól kaptuk, és bátran ajánlom mindenkinek, mert nagyon beváltak.

Tejnövelő golyók

Hozzávalók:

250 g búzaliszt, 150 g árpaliszt, 100 g zabliszt (utóbbi kettőt zabpehelyből és árpapehelyből otthon is lehet őrölni), 150 g vaj (én házivajat használtam, hogy finomabb legyen), 150 g barnacukor, 1 marék aprított natúr kesudió (2 marék is belefér, finomabb lesz).
A különféle liszteket leginkább bioboltban lehet beszerezni, barnacukor kapható a hipermarketekben is, csak figyeljünk oda rá, hogy ne karamellizált finomított kristálycukrot vegyünk, a színe ugyan annak is barna, de mentes a barnacukor jó tulajdonságaitól.

Elkészítés:

A liszteket és a kesudiót zsíradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, amíg a lisztnek aranybarna színe lesz. Majd adjuk hozzá a cukrot és a vajat (utóbbit érdemes megolvasztani előtte, így könnyebben összekeverhetjük). Kevés vízzel dolgozzuk alaposan össze, amíg jól formázható tésztát kapunk, és készítsünk belőle közepes méretű golyókat. Az eredmény színében, állagában a kókuszgólyóhoz hasonlít, az íze azonban nem olyan finom, de megszokható. Naponta 2-3 darabot kell elfogyasztani a tejmennyiség növeléséhez.

Tejnövelő teakeverék

Hozzávalók:

100 g kakukkfű, 100 g csalánlevél, 50 g édeskömény, 200 g kecskerutafű, 50 g ánizsmag

Elkészítés:

A megadott mennyiségeknek egyszerre a felét/negyedét érdemes kikeverni, majd fél liter forró, de nem lobogó vízhez 1 csapott evőkanál teakeveréket adunk, 10 percig állni hagyjuk, és az elkészült teát lehetőleg melegen, egy napra elosztva, vagy lefekvés előtt megisszuk. Én esténként ittam, és hogy könnyebben csússzon, megettem hozzá az előző recept alapján készül lisztgolyókat.

A tea elsődleges hatóanyaga a kecskerutafű, így ezt semmiképpen se hagyjuk ki belőle. A köménymag is tejnövelő hatású, de ebből nem szabad sokat bekeverni, mert puffadást és így hasfájást okozhat a babánál.

 

Címkék: szoptatás kecskerutafű tejnövelés medela urtica urens tejserkentő

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr611841469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása