Sorozatunk soron következő darabja az eddigiek alapja: a kevert tészta. Nem bonyolult ez sem, kezdő szinten is művelhető, de azért néhány dologra nem árt odafigyelni itt sem:
1. A hozzávalókat előre készítsük ki, mert…
· A kenhető állagú vajat/margarint tudjuk csak habosra keverni
· A túl hideg tojás a tésztában összefut
2. A tojásokat egyesével adagoljuk a süteménytésztába, mindegyiket jól eldolgozva. Soha ne tegyük a tésztába egyszerre a cukorral, mert akkor nehezen dolgozható bele.
3. A sütőpor ne érintkezzen közvetlenül a folyadékkal, mert akkor hajtóereje idő előtt érvényesül.
4. A folyadékmennyiséggel mindenképp óvatosan bánjunk, ha túl sokat teszünk a tésztába, abban vízcsíkok képződhetnek.
A tészta összeállítása
Ahogy a többinél, itt is a száraz hozzávalók elvegyítésével (liszt, sütőpor, só, esetleg kakaópor) indítunk. Külön tálban a vajat v. margarint habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot (+vaníliáscukrot) és összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat –egyesével-, mindegyikkel min. ½ percig keverve a tésztát. Ha jól csináltuk, egyenletes, sima masszát kapunk. A liszttel elkevert szárazanyagokat apránként belekeverjük a masszába, ha szükséges, a folyadékot is itt adjuk hozzá. Azt hogy mennyi folyadékot (általában tejet) kell a tésztába tenni, a recepten túl a liszt felvevőképessége és a tojások nagysága is meghatározza. A tésztánk akkor megfelelő állagú, ha a „a kanálról leszakad”. Végül belekeverhetünk még a recept szerinti mennyiségben magvakat, csokoládét, vagy aszalt v. friss gyümölcsöt, de ilyenkor már nem célszerű túl sokáig kevergetni a tésztát, mert esetleg légbuborékok képződnek benne, ráadásul a hozzáadott csoki v. gyümölcs szétmegy/szétesik és elszínezi a tésztát.
Sütés
A kevert tészta nem eltartható, kikeverés után gyorsan ki kell sütni. A tészta kisütéséhez a tepsit ki kell kenni és kilisztezni, vagy sütőpapírral kibélelni, de ezek helyett használhatunk szilikon sütőformát is. Mivel a sütemény a sütőben kissé megkel, sütőformát mindig csak a 2/3-áig töltsük meg. A sütőt előmelegítjük, és a recept által megadott hőfokon kisütjük (kb. 180 – 200 fok). Ne felejtsük el tűpróbával ellenőrizni, elkészült-e: ha már nem ragad rá a tészta, akkor kész van. A (gyümölcs)tortaformából a kész sütemény azonnal kiborítható, szilikon- v. kuglófforma esetén viszont sütés után pihentessük a süteményt még legalább 10 percig, csak utána borítsuk ki.
Alaprecept
250 dkg vaj v. margarin
200 g cukor (lehetőleg finomszemcsés legyen)
2 tasak vaníliáscukor v. 1 teáskanál vaníliakivonat
5 tojás
500 g liszt
1 tasak sütőpor
késhegynyi só
kb. ½ dl tej
Ez az adag egy 24 cm-es átmérőjű kuglófformának megfelelő mennyiség. A hozzávalók természetesen változtathatók, a recept leírása szerint. Ha felezzük a tészta mennyiségét, akkor mindig felfelé kerekítsünk (pl. ne 2, hanem 3 tojás kerüljön bele).
Süteménytészták – Kevert tészta
2009.11.20. 08:03 | kocoska77 | Szólj hozzá!
Címkék: süti alapok főzés recept sütés főzőiskola főzősuli búzaliszt sütés sütőben süteménytészta süteménytészta készítés süteménytészta alaprecept kevert tészta
A bejegyzés trackback címe:
https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr781538607
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.