Ez a tészta szintén a pofonegyszerű kategóriába esik: fogod a hozzávalókat, belerakod egy keverőtálba és robotgéppel kikevered –röviden így lehetne összefoglalni a lényeget. A rázott tésztánál talán annyival nehezebb, hogy a robotgép cuccait is el kell mosogatni a végén;)
A tészta összeállítása
Ez az a fajta süteménytészta, aminél nem kell kikeverni a margarint, vagy a tojásokat egyenként adagolni, viszont azért a hozzávalókat érdemes a recept szerinti sorrendben adagolni. A klasszikus kevert tésztához viszonyítva ebbe a tésztába több sütőpor kell, mert a gyors kikeverés miatt nem jut annyi levegő a tésztába, és itt is fontos, hogy lehetőleg szobahőmérsékletűek legyenek a hozzávalók, ezért vegyük ki előre a tojásokat és a vajat/margarint a hűtőből.
Először –mint mindig- most is a száraz hozzávalókat keverjük el: lisztet a sütőporral, esetleg a kakaóporral elvegyítjük -a simalisztet legjobb átszitálni, mert fellazul, és így a tészta is lazább lesz, a teljes kiőrlésűt ne szitáljuk, fennakadnának a nagyobb szemcséi a szitán. Hozzákeverjük a cukrot, vaníliáscukrot, késhegynyi sót. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a többi: szobahőmérsékletű vaj vagy margarin, tojások, esetlegesen csoki, dió, mogyoró, mandula, friss vagy aszalt gyümölcs, stb. Utóbbiakat tényleg a végén tegyük bele, ha sokat keverjük még őket a tésztával, akkor a gyümölcs elnyomódik, a csoki felolvad, megszínezik a tésztát, stb.
Sütés
Kisütés előtt a süteményformát ki kell kenni vajjal v. margarinnal és kilisztezni, vagy esetleg sütőpapírral kibélelni. Az így előkészített formába aztán a kikevert tésztát beletesszük, tetejét elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 180 - 200 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. A kész sütit a tepsiből általában rögtön kivehetjük, ez alól a szilikon sütőlapon vagy kuglófformában sütött sütemény képez kivételt: ezeket előbb érdemes min. 10 percig a formában hűlni hagyni.
A sütemények összeállításához és sütéséhez további hasznos tanácsokat olvashatsz itt.
Alaprecept
30 dkg liszt
3-4 csapott teáskanál sütőpor
30 dkg cukor
2 tasak Bourbon vaníliáscukor
(nagyobb) késhegynyi só
4 tojás
kb. 30 dkg puha vaj v. margarin (v. lehet 3 dl semleges ízű étolaj is)
A "konyhai eljárások" menüpontra kattintva elolvashatod a többi süteménytészta készítését és alapreceptjét is.