A rázott tészta a klasszikus kevert tészta egyszerűbb és modernebb változata. Kell hozzá egy jól zárható edény, lehetőleg nagyobb, mint amennyi helyet majd a tésztánk elfoglal, hogy legyen helye a levegőnek is –utóbbi ahhoz kell, hogy rázáskor a tészta megfelelően összeálljon.
Mivel ezt a fajta tésztát nem robotgép keveri és nem is gyúrjuk, ezért a többi tésztához viszonyítva több folyadékkal készül, például a szükséges zsiradéknak is folyékonynak kell lennie. Lehet ez vaj vagy margarin is, de akkor azt előtte fel kell olvasztani, majd kicsit hűlni hagyni, mert különben a hőtől a sütőpor elveszíti hajtóerejét. Sok rázott tészta étolajjal készül, ilyenkor igazából egy fontos szempontot vegyünk figyelembe kiválasztásakor: semleges ízű olaj legyen. Az arányaiban több folyadéktól az összeállított tészta folyékony massza állagú lesz.
A tészta összeállítása
A tészta elkészítését itt is a szárazanyagok elvegyítésével kezdjük, ehhez adjuk majd a folyadékokat, végül a többit, pl. mandulát, diót, mogyorót, csokit, aszalt gyümölcsöt. A lisztet a sütőporral, cukorral, és a vaníliáscukorral (esetleg kakaóporral) elkeverjük. Sima liszt esetében a sütőporral való átszitálás a legjobb, mert akkor fellazul a liszt és könnyebb lesz a tészta, de bevallom, én általában lusta vagyok ehhez a művelethez, és simán csak jól összekeverem őket:) Ezután jöhetnek a folyékony hozzávalók: tojás, tej vagy tejszín, és az olaj vagy olvasztott vaj/margarin. Az egészet egy jól zárható edényben alaposan összerázzuk. Az, hogy mennyi ideig rázzuk, attól függ, milyen erősen tudjuk rázni, ill. mekkora adag tésztával dolgozunk. Erre a célra igénybevehetjük családunk erős férfitagjait is:) Általában elég kb. fél percig erősen rázni. Az így készült tésztát azonnal ki kell sütni, nem eltartható. Mielőtt a sütőformába vagy tepsibe beleöntjük, érdemes az edény széléről az odaragadt szárazanyagokat belekeverni a tésztába.
Sütés
Legyen az akár valamilyen tepsi vagy sütőforma, ki kell kenni és lisztezni (liszt helyett zsemlemorzsával is leszórhatjuk). Ezt persze sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal is helyettesíthetjük. A tésztát beleöntjük, a tetejét elsimítjuk és 180-200 fokon vagy közepes lángon kb. ½ óra alatt készre sütjük.
A rázott tészta szaftosabb és tömörebb tésztát ad a kevert tésztáénál.
A süteménytészták összeállításáról és sütéséről további hasznos tanácsokat olvashatsz itt.
Alaprecept
25 dkg liszt
12-13 dkg vaj vagy margarin
4 csapott teáskanál sütőpor
20 dkg cukor
4 tojás
125 ml tejszín (tejjel vagy gyümölcsös süti esetén gyümölcslével helyettesíthető)
Ha kiváncsi vagy a többi alaptészta receptjére is, kattints a "konyhai eljárások" menüpontra.