Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Hogyan készítsünk töklámpást?

2009.10.27. 08:30 | kocoska77 | Szólj hozzá!

Halloween-i töklámpások
Forrás: Wikimedia

Mindenszentek és a töklámpás

Idén -életemben először- nekiálltam töklámpást készíteni. Ááámerikából jött vagy sem, én kedvelem ezt a szokást, szerintem vicces és jó mulatság ilyeneket készíteni:) Igazság szerint gyerekként nagyon élveztem volna, hogy minden évben ilyentájt vicces/félelmetes ruhákba öltözve a barátaimmal körbejárjuk a szomszédokat –de ez még farsangkor se járta nálunk, a fenenagy pösti valóságban.


Tudtad? Halloween éjszakáján az elmúlt évben meghaltak lelkei vándorolnak át a holtak birodalmába, megzavarva ezzel az élők nyugalmát. A töklámpás eredete ír legendára vezethető vissza: állítólag egykoron egy Jack nevű részeges patkolókovács megtréfálta az ördögöt, aki azt ígérte neki, hogy halála után nem kerül a pokolba. Hát oda nem, de a mennyországba sem engedték be, így Jack egy marharépába rejtett izzó széndarabbal járja a világot, nyugalmat keresve.
Később a répát a kivájt tök váltotta fel, az emberek pedig maskarába öltözve, jelmezes házibulikkal ülik meg az ünnepet, házaikat túlvilági hangulatúvá varázsolva. Népszerű játék ilyenkor az almahalászat, mikor egy vízzel teli vödörből szájjal kell almát „halászni”. A gyerekek pedig jelmezbe öltözve házról házra járnak és „cukrot vagy csínyt!” kiáltva édességet kérnek a házigazdáktól.
Az eredetileg pogány ünnephez egyébként a kereszténység terjedésekor a hittérítők hozzáigazították a keresztény szokásokat, így lett ez az ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe.


Hogyan kell töklámpást készíteni?

Töklámpást készíteni nem bonyolult, de annál jobb buli:)

1. Először is vegyél egy szép, nagy tököt!
–bár igazság szerint kis tökből is lehet lámpást készíteni, csak nehezebb bánni vele. Vannak direkt Halloween tökök, de ha nem azt, akkor másik fajtát is lehet venni.
 


Egy díjnyertes töklámpás
Forrás: Wikimedia

Amire érdemes odafigyelni:

  • érettebb tököt könnyebb faragni, de azért ne kezdjen el másnap rohadni.
  • ép héjú legyen, ne legyen hibás.
  • formás legyen, és letéve álljon meg a lábán, ne dőljön el.
  • nagyobb tökkel könnyebb dolgozni, mert belefér a kezünk, de a túl nagy sem szerencsés.

 
2. Tervezd meg, milyen arcot szeretnél kifaragni!

  • Érdemes először papírra rajzolni, majd mikor kész a végleges elképzelés, akkor azt tollal a tökre is átrajzolni.
  • Az arcon kívül más díszítést is tervezhetsz, pl. haj, kalap, bajusz, stb., ennek csak a fantáziád szab határt.
  • A neten sokféle sablont találhattok arcformálásra, érdemes kutakodni, ha nem tudtok, vagy nem akartok sajátot tervezni.
  • Segít az is, ha a faragás előtt gombostűvel beszurkálod a vágások vonalát, esetleg bekarcolod.

 
3. Faragás előtti előkészületek:

  • A tök alá érdemes újságpapírt, vagy egy anyagot tenni, amit nem baj, ha összekensz tökkel.
  • A faragást rövid pengéjű, RECÉS késsel szerencsés végezni, ezt is oda kell készíteni.
  • A tök belsejének kikaparásához szükség van egy kanálra.
  • Kell valami, amibe a kikapart tököt, ill. a kivágott darabokat teszed (bár utóbbit akár fel is használhatod, pl. füleknek).
  • Ha a faragás mellett máshogy is díszíted a tököt (pl. haja lesz, szemöldöke, vagy szakálla, esetleg seprűje), akkor ahhoz is célszerű előkészíteni a dolgokat, pl. ragasztó, festék, filc, egyéb anyagok, stb.
  • Mielőtt elkezded, érdemes lemosni és megtörölni a tököt.


4. A sütőtök kifaragása:

  • A faragást a kalapjával kell kezdeni. Ne teljesen vízszintesen, hanem kb. 45 fokban vágd le a tök tetejét, mert akkor a végén sokkal stabilabban megmarad a helyén.
  • A teteje helyett az alját is le lehet vágni, ennek a módszernek nagy előnye, hogy könnyen bele lehet helyezni a mécsest, majd visszatenni rá a tököt.
  • Akár a tetejét, akár az alját vágod ki, figyelj arra, hogy min. akkora legyen a lyuk, hogy a kezed beleférjen.
  • A teteje/alja után kanállal kapard ki a magokat, a szivacsos részt és még annyit, hogy kb. 3 cm húsa maradjon.
  • Recés késsel vágd ki az előrajzolt részeket –nem muszáj kerekded formáknak lennie, ilyenkor kifejezetten előnyös a szögletes (pl. háromszög alakú szem, stb.), és könnyebb is kifaragni.
  • A kivágott részeket úgy tudod legkönnyebben kiszedni, hogy belököd a közepébe, és onnan szeded ki.
  • Ami kiesik, azt pl. füleknek fel tudod használni, ha akarod.

 

5. Utókezelés

  • Ha befejezted a faragást, célszerű vazelinnel áttörölgetni kívülről a tököt.
  • Ha kész vagy, tegyél mécsest (vagy mécseseket, többet is lehet), vagy zseblámpát a tökbe, tedd rá a kalapját (v. a tököt, ha az alját vágtad le) és tedd szellős, hűvös helyre a remekművedet.
  • Vigyázz, mert a meleg lakásban nagyon hamar elkezd rohadni a tök, ne bent tartsd, hanem tedd ki a lépcsőre, ajtó elé, teraszra.
     

H a p p y  H a l l o w e e n :)))
Jack O'Lantern
Forrás: Wikimedia

Címkék: sütőtök mindenszentek töklámpás sütőtök felhasználása jack olantern

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr891475153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása