Az úgy kezdődött, hogy egyszer –még boldog ifjabb koromban- nekiindultunk, hogy meglátogassuk a Zuram (aki akkor még nem volt a Zuram, de már erősen tervezgettük a boldog jövőt), szóval a Zuram volt főnökét és családját. Eme botorságnak tűnő dolgot pedig azért követtük el, mert egyrészt őket nagyon kedveljük, másrészt voltak olyan aranyosak és meghívtak.
Odamentünk tehát, és nem meglepő módon nagyon jól éreztük magunkat. Arra már nem nagyon emlékszem, hogy mi mindenről beszélgettünk, de arra igen, hogy milyen jókat nevettünk, és megmaradt bennem aznapi kulináris élvezeteim csúcspontja, a SÜTEMÉNY:)
Forrás: Wikimedia
Mert ez nem ám egy akármilyen sütemény volt! Pihepuha, krémes, álomfinom csokis-diós sütemény. Legott el is kértem a receptjét (kiderült, hogy a nagyi sütije:)), és ekkor ért a második meglepetés, a sütinek ugyanis Rigó Jancsi volt a becsületes neve. Namármost én egészen őszintén megvallom, hogy gyerekkoromban (erősen édesszájú lévén) rengeteg sütit, köztük sok-sok Rigó Jancsit ettem, de azok egészen máshogy néztek ki kívülről-belülről. Hogy mást ne mondjak, például diósnak sosem láttam vagy éreztem, csak szimplán csupacsokis-krémesnek, kívülről csokival bevonva tetőtől talpig. Ennek a sütinek pedig csak a teteje csokis, az oldala, vagy a belseje nem. Diós tésztája van, fincsi (abszolút csoki v. kakaómentes) krémmel.
Ennek ellenére nálunk itthon azóta is ez a süti viseli a Rigó Jancsi nevet, azt vallom ugyanis, hogy nem szerencsés utólag átnevezni valakit -kész identitászavar lenne:) Rigó Jánosnak is csak titokban hívom, nehogy Jancsi megharagudjon, és legközelebb ne sikerüljön;)
Rigó Jancsi
Hozzávalók:
…a tésztához:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
35 dkg cukor
4 tojás
16-20 dkg darált dió
14 evőkanál víz
… a krémhez: -ennyit ír a recept, de igazából én 1,5x -es adaggal szoktam csinálni, több krémmel szerintem még finomabb:D
5 evőkanál liszt
6 dl tej
30 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliáscukor
1 tojás
10 dkg dió
+ kb. 2-3 tábla ét tortabevonó a tetejére (a táblacsoki nagyságától is függ)
A lisztet egy tálban eloszlatjuk a sütőporral, és összekeverjük a darált dióval. A 4 tojás sárgájába belekeverjük a cukrot és a vizet, hozzákeverjük a diós lisztet, majd belekavarjuk a tojásfehérjék keményre vert habját. Közepes méretű kikent – kilisztezett (v. sütőpapírba burkolt) tepsibe simítjuk, és kb. 200 fokosra előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba: ha már nem ragad a tűre nyersen a tészta, akkor kész).
A diós krémhez a lisztből a tejjel sűrű krémet főzünk. A vajat a porcukorral, vaníliáscukorral, tojással, és a darált dióval habosra kikeverjük, és a krémhez adjuk. Az elkészült diós tölteléket a megsült tésztára kenjük, a tetejét (nem túl vékonyan) megkenjük olvasztott ét tortabevonóval, és rádermedésig hűtőbe tesszük. Kis kockákra vágva kínáljuk.
- Érdemes figyelembe venni, hogy nagyobb tepsiben vékonyabb lesz a tészta.
- Ha túl vastagnak találjátok a kisül tésztát, félbe is lehet vágni, de akkor annak a tetejére is kell krém +csoki –vagyis akkor érdemes több krémmel és csokibevonóval számolni.
- Ha nem tudtok, vagy nem akartok tortabevonót használni, akkor saját készítésű csokimázat is kenhettek a tetejére: kb. 15 dkg vajat kb. 2-3 kanál kakaóval összemelegíteni és óvatosan a tetejére csorgatni, majd elsimítani.
- A csokit hideg vizes, nem recés, széles pengéjű hosszú késsel lehet a legszebben egy süti tetején elsimítani.
- Süteménytészta összeállításáról, sütésről további tippeket olvashatsz itt.