A pácolás előnyei
Tegnap a grillsütő tisztításáról és a grillezés előkészületeiről írtam. Ezen előkészületek része az alapanyagok bepácolása is, hiszen ezáltal lesz a hús puhább, porhanyósabb. De a páclé nemcsak megpuhítja a húst, hanem az aromaanyagokat magába szívva finom ízt is kölcsönöz neki –így lesz egy egyszerű alapanyagból különleges, ízletes étel. Az olaj alapú pácok hatására sütés közben a hús nem szárad ki, különösen szárnyasokhoz és sertéshúshoz alkalmasak.
Pácolni ráadásul nem csak grillezéskor vagy roston sült ételeknél lehet, én pl. gyakran pácolok be csirkemellet fokhagymás tejbe, hogy azután (másnap) rántott csirkemell legyen belőle, vagy sütöttem már sütőben alufóliába csomagolt, fűszeresen bepácolt halat is, sőt, van egy szuper sonkapác receptem is, tavaly húsvétkor kápráztattam el vele a páromat:) Nagyon ízlett neki:)
A pácoknak 4 fajtája van:
- Marinád: általában folyékony ecetes-olajos pác, zöldfűszerekkel, vagy más fűszerekkel (esetleg fűszerporokkal) gazdagítva. Ecet helyett lehet bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet is használni. Savas (ecetes, citromos, stb.) pácokkal ne pácoljunk túl hosszú ideig, mert tönkretesszük vele az ételt.
- Máz: fűszerpor keverék vagy nem folyékony, kenhető, krém állagú pác, amivel bedörzsöljük az ételt kb. 15-20 perccel sütés előtt.
- Grill szósz: sűrű, édes mártás, ami sütéskor karamellizálódik a húson. A grillezés előtt, kb. 5-10 perccel sütés előtt kenjük az ételre.
- Locsoló öntet: különböző folyadékok, amivel sütés közben locsoljuk az ételt – ez lehet pl. paradicsom alapú szósz, sör, vagy maradék páclé.
Pácléreceptek
Az alábbiakban néhány számomra bevált, finom páclé leírását osztom meg veletek, de természetesen a lehetőségek száma végtelen, a bátrabbak próbálkozhatnak saját páclé összeállításával is fűszerekből, zöldségekből -csak só ne kerüljön bele. A pác hozzávalóit jól keverjétek össze, forgassátok bele a hús- vagy zöldségdarabokat, majd tegyétek hűvös helyre.
A megadott mennyiségek kb. 4 adaghoz elegendőek.
Citromos-boros pác:
Szárnyasokhoz és bárányhúshoz
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál reszelt citromhéj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl fehérbor
1 dl olívaolaj
2 evőkanál barnacukor
1 evőkanál finomra vágott rozmaring
1 evőkanál finomra vágott kakukkfű
Mustáros-zöldfűszeres pác: (egyik kedvencem)
Sertés-, marha- vagy bárányhúshoz
1 dl olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál barnacukor
2-3 teáskanál dijoni mustár
1 evőkanál finomra vágott kerti zöldfűszer vegyesen (pl. rozmaring, kakukkfű, snidling, oregano, majoranna, stb.), vagy 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék
1 teáskanál törött bors
Sárgabarackos-hagymás pác:
Marha- vagy bárányhúshoz
6 db sárgabarack (felaprítva)
1 teáskanál Worcester-szósz
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál vörösborecet
1 dl fehérbor
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 szál aprított újhagyma
1 késhegynyi fehér bors
Vörösboros, zöldfűszeres pác:
Natúr vagy füstölt tofuhoz
3 evőkanál vörösbor
6 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál mustár
1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
1 teáskanál őrölt fehér bors
1 teáskanál oregano
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál konyak
2 gerezd zúzott fokhagyma
Mediterrán pác
Halakhoz
0.5 csésze citromlé
3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál aprított petrezselyemzöld
2 teáskanál aprított bazsalikom
1 teáskanál aprított oregáno
ízlés szerint bors
Fokhagymás-citromos pác:
Halakhoz
3 citrom leve
2 fokhagyma préselve
1/2 csésze aprított petrezselyemzöld
3 evőkanál olívaolaj
…és itt van még néhány pikáns pác:
-van olyan köztük, amit csak megkaptam, de még nem próbáltam ki...
1. Sertéshúshoz
- méz, dijoni mustár, borecet, olívaolaj, bazsalikom, őrölt bors
2. Bárányhúshoz
- paprika, fokhagyma, olívaolaj, édeskömény mag vagy rozmaring, menta, fokhagyma
3. Halhoz
- olívaolaj, reszelt citromhéj, chili, fokhagyma, petrezselyem vagy citromlé, vegyes zöldfűszer
4. Rákhoz
- thai hal szósz, fokhagyma, chili, menta, zöldcitromlé
5. Csirkéhez
- méz + mustár vagy teriyaki szósz, citromlé, fokhagyma, olívaolaj
6. Marhahúshoz
- olívaolaj, fokhagyma, mustár vagy osztriga szósz, kínai 5 fűszerkeverék
7. Zöldségekhez (ázsiai pác)
– 7 evőkanál olívaolaj, 7 evőkanál szójaszósz, 7 evőkanál friss citromlé, 1 gerezd préselt fokhagyma, őrölt bors
A sikeres pácoláshoz pácolási tippek is dukálnak, erről olvashattok legközelebb.
Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!