Legyen szó sós vagy édes süteményről, bizonyos dolgokra mindenképp érdemes odafigyelni. Következzenek most ezek, pontokba szedve.
- Fontos, hogy a hozzávalókat előre készítsük ki: mindig jobb lesz tőle a süti tésztája, ha nem hűtőhidegen adjuk hozzá az egyes anyagokat, de bizonyos tészták meg is követelik, hogy minden hozzávaló és a konyha levegője is egyenletesen langyos hőmérsékletű legyen. Ez például a jó kelttészta -ld. a szalagosfánk- titka.
- A süteménytészta összeállításakor mindig célszerűbb először a szárazanyagokat (pl. a lisztet, sütőport, sót) összevegyíteni, és csak utána a többit -könnyebb dolgunk van, és egyenletesebben eloszlathatók az anyagok.
- A margarint érdemes előre kivenni a hűtőből, hogy megpuhuljon, majd kis darabokra vágva a liszthez/szárazanyagokhoz adni, mert úgy könnyebb összedolgozni a tésztát. Még könnyebb dolgunk van, ha ráadásul robotgéppel végeztetjük ezt a feladatot.
- Én ha tudok, mindig robotgépet használok, mert munkát és időt spórolok vele, de ha lekapcsolom a gépet, mindig keverek, vagy gyúrt tészta esetén gyúrok rajta még néhányat, mert szinte mindig tapad a keverőtál oldalára egy kevés át-nem-dolgozott tészta/margarin/egyéb alapanyag.
- A nyers tésztát is meg lehet kóstolni, sőt, szerintem kell is, különösen, ha nem vagyunk biztosak a hozzávalók megfelelő arányában (pl. először sütünk valamit).
- Sütés előtt a sütőt mindig melegítsük elő a megfelelő hőmérsékletre.
- Mind a sütő hőmérsékleténél, mind a sütés idejénél figyelembe kell venni, hogy légkeveréses sütés esetén alacsonyabb hőmérséklet is elegendő, ill. hamarabb elkészül a süti.
- Nem gyúrt (kevert v. rázott) tészta esetén a sütés idejét módosíthatja a tepsi mérete is, érdemes figyelembe venni a recept ajánlását is. Pl. kisebb tepsi=vastagabb lesz a tészta.
- Mindig tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e a süti. Ha belül nyers, de kívül lassan már égni kezd, papírral letakarva megelőzhetjük, hogy megégjen a teteje. Ha nem egyenletesen sül (pl. hátul már túlsült, de elöl még nyers), akkor érdemes félidőben fordítani egyet a tepsin.