A múltkori bejegyzésem a marha részeiről és felhasználásukról folytatásaként következzen egy kis sertés-mankó. Bevallom, a disznóhúsokkal már gyerekkoromtól inkább jóban vagyok, mint a marhával, valószínűleg azért, mert azt jóval többször ettünk anno, de abban se voltam vérprofi, sokszor inkább csak a nevét ismertem (karaj, szűzérme, dió, lapocka, csülök, stb.), semmint a felhasználási lehetőségeit, úgyhogy azért itt is rámfért a tanulás-tapasztalás önállóságom kezdetén:)
II. Sertésvilág
A sertéshús világospiros-rózsaszínes (határozottan világosabb színű, mint a marhahús), rugalmas, kissé szárazabb tapintású, enyhén savanykás illatú, kicsit zsíros felületű. Húsa viszonylag zsíros, ez alól talán a karaj és a szűzérme a kivétel. A fiatal sertést malacnak hívjuk. A malachús omlósabb, porhanyósabb, kissé vékonyabb zsírréteggel borított, mint felnőtt társai. Leggyakrabban egészben sütik, de ha valakinek erre nincs lehetősége, próbálja ki lábasban sütve, mert úgy is nagyon-nagyon finom, abba a típusba tartozó kaja, amit feltétlen meg kell kóstolni:)
Elkészítéskor a szeleteket általában ki kell klopfolni, az inas részeket pedig bevagdosni, mert sütéskor összeugrik a hús.
Részei
1. Fej |
kocsonyának, levesbe, füstölve |
2. Nyak (tarja) |
rántva, egyben sütve v. szeletelve, roston sütve, flekkennek, füstölve, pácolva |
3. Tokaszalonna |
abálva, főzve |
4. Hosszúkaraj (gerinc fele, fej felöli rész, borda, kotlett) |
szeletben v. egyben sütve, rántva, füstölve, roston sütve, aprópecsenyének, pácolva, párolva, töltve |
5. Rövidkaraj (gerinc fele, farok felöli rész, borda, kotlett) |
szeletben v. egyben sütve, rántva, füstölve, roston sütve, aprópecsenyének, pácolva, párolva, töltve |
6. Szűzpecsenye |
szeletben v. egyben sütve, rántva, érméknek, roston sütve, aprópecsenyének, töltve |
7. Lapocka („első comb”) |
egyben sütve, füstölve, tokánynak, pörköltbe, fasírtnak, kötözött sonkának |
8. Oldalas (hússal fedett bordacsont) |
egészben v. darabolva, sütve, füstölve, pörköltbe, párolva, töltve, vagdaltnak, káposztába |
9. Dagadó (a sertés hasfala) |
egyben sütve, roston sütve, darált húsnak, vagdaltnak, kolbásznak, gulyásba, töltött káposztának, töltve, tokánynak, pörköltbe |
10. Comb (hátsó comb, részei: felsál, dió, frikandó, rózsa) |
egyben sütve, szeletelve, füstölve, pácolva, párolva, rántva, frissensültnek, gulyásba, pörköltbe, darált húsnak |
11. Csülök (láb és a comb közti rész) |
kocsonyába, egyben sütve, füstölve, főzve, pörköltbe |
12. Láb, köröm |
kocsonyába, füstölve, főzve, pörköltbe, vagdaltnak |
13. Farok |
kocsonyának, főzve, pörköltbe |
|
|
BELSŐSÉGEK: |
|
|
|
Fejvelő |
Rántva, vesével, pirítva |
Nyelv |
főzve, füstölve |
Szív |
pörköltbe, savanyúan |
Vese |
roston, raguhoz, velővel pirítva |
Máj |
pirítva, rántva, roston sütve, májpürének |
Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!