Gyakorlatom során nemrég felmerült, hogy gyurmázhatok a gyerekekkel -kapva kaptam az alkalmon: dejóóóó:) Régóta szerettem volna kipróbálni, hogy milyen is só-liszt gyurmát készíteni. Együtt csináltuk a gyerekekkel, és elmondanám, hogy szuper volt :D A gyerekek is élvezték és én is –a gyurma összeállítását és magát a gyurmázást is:) Esküszöm, utoljára még óvodásként gyurmáztam:D:D:D Sorra készültek a különböző sütik, állatok, emberek, növények, igazán jó buli volt :)
- Minél több sót teszünk bele, annál puhább gyurmát kapunk –ha tehát túl kemény a gyurmánk, tegyünk hozzá még sót, ha túl puha, gyúrjunk még bele lisztet (és ha kell, kis vizet is).
- Ha az elkészült műremekeket meg akarjuk őrizni az utókornak, süssük ki. Ekkor viszont előtte kevés étolajat is gyúrjunk a gyurmához.
- Ne használjunk finomított, jódozott sót: nemcsak olcsóbb, de jobb minőségű is az asztali sóval összeállított gyurma.
- Színessé is tehetjük a gyurmát: gyúrjunk hozzá óvatosan, kis adagonként temperát (nagyobb óvodásoknak már el lehet magyarázni, hogy így nem ehető, és nem szabad megkóstolni), de ha félünk a festékevéstől, használjunk természetes színezőanyagokat: paprikát, kakaót, gyümölcslét, stb.