Ez a leves azon ételek csoportjába tartozik nálam, amiről –ki tudja, miért- időről időre elfeledkezem, majd mikor eszembe jut, nem értem, miért nem főztem ilyet már ezer éve, hiszen nagyon szeretem :) Határozott előnyei továbbá, hogy egyszerű és pillanatok alatt kész, és bár minden "flanctól" mentes, mindig van itthon minden hozzávaló :)
Íme, itt az igazi „gyorsleves” –leszámítva persze a vegetalevest vagy a zacskós leveseket, de azokat talán nem is illene ideszámítani.
Jaj, és majd’ elfeledtem: tejszaporító hatású –fáradt és időhiánnyal küszködő szoptatós kismamáknak alapétel :)
Tojásleves
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
kb. 3-4 evőkanál liszt
2-3 babérlevél
2 tojás
½ citrom
köménymag
pirospaprika
só
bors
ételízesítő
A hagymát kevés olajon üvegesre fonnyasztjuk, hozzáadunk annyi lisztet, hogy azért még keverhető maradjon, és világosra pirítjuk. Folyamatos, gyors kavargatás mellett felöntjük kb. 2,5 dl hideg vízzel és simára keverjük. Beleszórunk ízlés szerint kb. 2 teáskanál pirospaprikát, összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk (én kb. 1 liternyit szoktam). Sózzuk, borsozzuk (szerintem frissen őrölt tarkaborssal a legfinomabb), teszünk bele kb. 1-2 teáskanál ételízesítőt (ezt a sózáskor vegyük figyelembe, mert különben túl sós lesz a leves), kb. 2-3 babérlevelet, ízlés szerint köménymagot, belefacsarunk egy kevés citromlevet (kb. ½ citrom levét). Ennyi leveshez kb. 2 nagyobb tojást felverünk, és mikor a leves felforr, óvatosan belecsorgatjuk, miközben időnként megkavarjuk a levest. A család nálunk azt szereti, ha nagyobb darabokban van benne a tojás, ezért csak néhányat keverek rajta, de aki apró tojásdarabokkal szereti, az nyugodtan kavargassa erőteljesebben, mikor a tojást belecsorgatja. Ha úgy érezzük, hogy nincs benne elég, felverhetünk és beleönthetünk még egy tojást. A levest tovább gazdagítja, ha 1-2 tojást felverés nélkül teszünk (főzünk) bele. Az én férjecskémnek spéci igényei vannak;), úgyhogy én a felvert tojásokon túl 2 tojássárgáját főzök bele: a tojások sárgáját különválasztom a fehérjétől, és csak a nyers, felveretlen sárgáját teszem óvatosan a levesbe, majd így főzöm még néhány percig.