A héten túrós édességeket, sütiket sütöttem/készítettem egymás után, amolyan szülinapi utánérzésként, egyszerűen azért, mert a Zuram imádja a túrós dolgokat. Ez genetikai kódként lehet beletáplálva, mert ezzel már az anyukája is így van:) Már a szülinapjára is a málnás túrósomat kérte (málna nélkül sütöttem, a tetejét a végén megporcukrozva, mert már a tortáján is málna volt, nem akartam mindent azzal készíteni), így gondoltam egyet, és elkezdtem összeszedegetni a túrós recepteket. Van köztük saját, anyu vagy az anyósom révén megörökölt, kapott, vagy valahol talált, kipróbált és megszeretett. Néhányat ezek közül megosztok veletek, mind nagyon finom, érdemes kipróbálnotok őket:)
Túróssüti-csokrom első darabja igazi kis gyöngyszem: eredeti, hamisítatlan házi túrórudi, csak a pőre, csokis-túrós valójában, adalékanyagoktól, növényi zsírtól és egyéb gyári „szépségektől” mentesen:) Nagggyon finom…!!!
Házi túrórudi
Hozzávalók:
50 dkg túró
0,5 dl tejszín
5 evőkanál porcukor
1 tasak vaníliás cukor
kb. 4-6 evőkanál darált háztartási keksz
kb. 1/2 citrom reszelt héja, pár csepp citromlé
kb. 15-20 dkg tortabevonó csoki
A túrót villával áttörjük, és összekeverjük porcukorral, vaníliáscukorral (én Bourbon vaníliás cukrot szoktam használni, vagy a házilag készített saját vaníliás cukromat), a tejszínnel, kevés reszelt citromhéjjal, csepegtetünk bele egy kis citromlevet is. Belegyúrunk annyi darált háztartási kekszet, hogy formálható masszát kapjunk. A túrómasszából kb. 1,5 - 2 cm vastag rudakat gyúrunk, és túrórudi hosszúságúra daraboljuk őket. A rudikkal könnyebb bánni, ha vastagabbra és viszonylag rövidebbre formázzuk-daraboljuk őket. A tortabevonót felolvasztjuk és a rudacskákat belemártjuk, vagy a csokit rácsorgatjuk és rácsra (vagy ha nincs, tálcára) rakjuk -én az alját belemártom, rácsra teszem, majd a tetejére rácsorgatom és a kenőkéssel eligazgatom, ahová még nem jutott csoki.
A kész túrórudikat hűtőbe tesszük, hogy rádermedjen a csokoládé.
Nagyon egyszerű recept, nem annyira főznitudást, inkább türelmet és egy kis kézügyességet igényel. Elég pepecs munka, de olyan finom a végeredmény, hogy megéri:)
- Én általában nem bolti, hanem házi túrót (meg tejet és tejfölt) szoktam használni, amit egy tehenészet árul egy furgonból nem messze tőlünk:) Ha van valakinek rá lehetősége, érdemes kipróbálni, ég és föld a különbség egy jó kis tejgazdaság termékei és a boltban árult tejtermékek között. Hozzáteszem, volt, hogy ráadásul még olcsóbban is kaptam meg így...
- Az, hogy mennyi citromhéj/citromlé kell bele, attól függ, ki mennyire citromosan szereti. Érdemes óvatosan adagolni és kóstolgatni közben a masszát, hogy eldönthessük, mikor elég.
- A tortabevonó lehet ét- és tejcsoki is, ki-ki melyikkel szereti jobban. Érdemes kis ráhagyással vásárolni a csokimennyiséget;)