Az egyik legrégibb, legnépszerűbb és legtöbbet használt fűszerünk, bár eredeti hazája a Földközi-tenger környéke.
Növény
A fűszernövénynek a levelét és a virágát használjuk fűszerezésre, leggyakrabban szárított, morzsolt formában. Erőteljes, kellemes aromájú, kissé kesernyés ízű fűszer.
Forrás: wikimedia
Felhasználása
A majoránna jól használható levesekhez, főzelékekhez, csirkéhez, halhoz, pástétomokhoz, vadhoz, savanyú ételekhez, pácokhoz, mártásokhoz, töltelékekhez, hurka- és kolbászfélékhez. A kellemetlen mellékízük ellensúlyozására használják vadkacsa, vadliba és birkahúshoz. Salátába a friss fűszernövénnyel ízesítsünk, apróra vágva.
Leggyakrabban fokhagymával együtt használjuk, de jól párosítható egy sor más fűszerrel is, például borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal, vagy chilivel.
Gyógyhatása
A majoránna virágzatának forrázata kitűnő megfázás és meghűlés elleni tea, de ismert a nyugtató, étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása is.