Ez a cím sok mindent takar. Például hosszan lehetne beszélni arról, hogy tiszta kézzel nyúljunk az ételhez, hogyan tároljuk és használjuk a késeket, háztartási eszközöket, milyen ruhában kezdjünk neki főzni, stb. Én ezt a részt most kihagynám, mert ezen ismeretekhez az ember általában már gyerekként hozzájut szülei révén. Őszintén szólva az a véleményem, hogy ha valakinek igénye van a rendre és tisztaságra maga körül, akkor külön figyelmeztetés (és bárminemű főznitudás) nélkül is elpakol és kitakarít, tisztán tart maga körül mindent nem csak a konyhában, hanem az egész lakásban. Ehelyett inkább néhány olyan apróságra hívnám fel a figyelmeteket, ami szintén e tárgykörbe tartozik, de nem evidens - ha nem tüsténkedtél gyerekként az anyukád körül, miközben főzött, és még nem tudsz főzni, akkor jó eséllyel fogalmad sincs róluk:)
- Főzés közben sose hagyd a kanalat / fakanalat (amivel kavargatod az ételt) az edényben, és ne tedd keresztben a nyitott edényre, mert úgy felforrósodik, hogy nem tudod majd megfogni.
- Ha sütöttél már sült krumplit, akkor nyilván tudod, hogy a forró olajba óvatosan kell a vizes vagy fagyott krumplit beletenni, mert pattog és spriccel a forró olaj, ami fájdalmas égési sebekhez vezethet. Azért álljon itt néhány trükk ezzel kapcsolatban:
- A krumplit pucolás után egészben mosd meg, csöpögtesd le alaposan és csak utána darabolt fel. Így kevésbé vizesek a burgonyacikkek -> kevésbé pattog tőlük az olaj.
- Én úgy szoktam a krumplit vagy a fagyasztott sütnivalókat beletenni a forró olajba, hogy először csak pár szemet teszek az olajba az edény fala mellé, majd ugyanoda (krumpli)hegyet halmozva óvatosan egy nagyobb mennyiséget, és csak utólag terítem szét egyenletesen az edényben. Végül (ha már nem pattog) bátran beleteszem a többit:) Sose dobd bele magasról vagy messziről!
- Ha fagyasztott ételt (pl. burgonyát) sütsz, akkor a nagyobb jégdarabokat érdemes leszedegetni, ill. nem belezúdítani a zacskóból az edénybe a krumplival együtt.
- A krumplit pucolás után egészben mosd meg, csöpögtesd le alaposan és csak utána darabolt fel. Így kevésbé vizesek a burgonyacikkek -> kevésbé pattog tőlük az olaj.
- A máj (bárhogyan készíted el) extra módon készteti spriccelésre az olajat, nemritkán szökőkútként lövell az ember arcába / kezére / ruhájára. Én ezt semmilyen óvatoskodással nem tudom teljesen kiküszöbölni, így mindig az olaj fölé tartott nagy fedővel a másik kezemben (nem azért, mert lefedve sütöm), és az edénytől a lehető legtávolabb állva teszem az olajba. Sajnos így is kapok néha belőle:(( Erre nagyon vigyázz!
- Zsiradékot (olaj, zsír, stb.) csak száraz edényben kezdj melegíteni, mert fröcskölni fog.
- Forró olajhoz ne önts hideget, mert szintén spriccelhet.
- Életlen késsel dolgozva nagyobb eséllyel vágod el a kezed, mint élessel. De bármilyen is legyen a vágóeszközöd, ne magad felé vágj vele.
- Ha főzés közben felemeled a fedőt az edényről, ne hajolj közvetlenül az edény fölé, mert pattoghat, vagy megcsaphat a forró gőz. A fedőről a lecsapódó pára pedig forró vízcseppek formájában rádcsöpöghet, ha nem figyelsz oda.
- Tészta, krumplifőzéskor, ha a mosogatóba öntöd le a főzővizet, mindig ronggyal v. kesztyűben fogd meg az edényt (és a fedőt is!), ne hajolj az edény fölé (mert megcsap a gőz) és engedd meg közben a csapból a hideg vizet. Hűti a forró gőzt.
Holnap folytatjuk...