Jelentem, az én drága, gyönyörű csöpp lányom 1 éves „nagylány” lett:) Ez az az esemény, amikor az ember kicsit megáll és elgondolkozik: szent ég, már egy éve annak, hogy szültem??? A szoptatás-pelenkázás-altatás-játék időspiráljában (ahová csak hihetetlen erőfeszítések árán sikerül mást is -pl. házimunkát, tanulást v. munkát- beszúrni) az az időszak hol a régmúlt homályába vész, hol meg úgy érzem, tegnap történt. Most épp úgy érzem, tegnap még pocakos voltam, képtelenség, hogy az már egy éve volt...!
Az esemény sok egyéb problémát is felvetett a hitetlenkedésemen túl: kit hívjunk meg? Mit vegyünk a Kisasszonynak, mikor annyi játéka van, hogy a felét még csak 1x-2x vette kézbe? Mit főzzek? És a legfontosabb: milyen tortát készítsek Őpankaságának, amiből esetleg ő is ehet, ha akar, de nekünk is finom?
Kb. 1 hét hosszas agyalás és a védőnéninkkel történt egyeztetés után végül megszültem a végeredményt: barackos-banános babatorta –szülőknek/felnőtteknek csokiöntettel és tejszínhabbal :D
Íme a recept, próbáljátok ki Ti is –megjegyzem, nincs ráírva, hogy babatorta, szerintem „felnőtt” sütinek is használható:)
Barackos-banános (baba)torta
Hozzávalók:
kb. 1-2 csomag babapiskóta
1-1,5 l laktózmentes tej(kék dobozos)
1-2 csomag Dr. Oetker kislányos vaníliapuding (főzős)
ízlés szerint cukor
ízlés szerint keserű kakaópor
kb. 2 banán
1 őszibarackkonzerv
1 csomag színtelen tortazselé
kb. 5 dl tejszín
kb. 2 tábla étcsoki (pl. Katica ét tortabevonó)
A kakaóporból cukorral és laktózmentes tejjel kakaót készítünk. A pudingport ízlés szerint megcukrozzuk, és a zacskón lévő leírásnak megfelelően vaníliapudingot készítünk belőle –én nagy adagot csináltam, ezért nekem 1,5 adag pudingra volt szükségem. A babapiskótákat kicsit megáztatjuk a kakaóban -előbb az egyik oldalát néhány másodpercig, majd megfordítva a másik oldalát is néhány másodpercig- és egy tálba fektetjük őket 1 rétegben. A „lyukakat” befoltozhatjuk a babapiskóták eltörésével. Érdemes egyszerre csak max. 2-3 piskótát megforgatni, mert különben teljesen eláznak. Akkor jó, ha a piskóták belseje vékony csíkban még fehér marad. A piskótaréteg tetejére egy réteg vaníliapuding kerül, annak a tetejére pedig gyümölcs: pl. banán-őszibarackszeletek –így télen friss barack híján befőttből. Aztán kezdjük elölről: beáztatott babapiskóta, vaníliapuding, gyümölcs –egészen addig, amíg a tál be nem telik, vagy a hozzávalók el nem fogynak.
A tortazselét cukorral és vízzel a tasak hátuljára írt módon elkészítjük, majd óvatosan, a torta közepétől kiindulva a tetejére csorgatjuk. Dermedésig hűtőbe tesszük, utána jöhet a tetejére a gyertya, marcipánfigura, tüzijáték... ki mit szeretne:)
A tejszínből tejszínhabot készítünk, a csokit darabokra tördeljük és vízfürdőben felolvasztjuk. A tortát szeletelhetjük is (ha a puding nem elég kemény, belekeverhetünk egy adag felolvasztott zselatint is), vagy galuskákat szaggathatunk belőle. Mindkét esetben leöntjük csokival, és tejszínhabbal tálaljuk –természetesen csak a felnőttek adagját:)
Egyébként hintát kapott a kis prücsök:D Nagyon örült neki:D