Nemrég kaptam a Zuramtól egy párolóedényt –na nem elektromosat, „csak” egy rozsdamentes acéledényeset, amolyan alul-víz-felül-lyukacsos-edény -típusút. Régóta szerettem volna egy ilyet, elsősorban a Panka baba miatt, hogy mikorra eljutunk odáig, meglegyen a „kellő gyakorlat”:) Azóta viszont még nem volt érkezésem kipróbálni, többek között azért sem, mert Őpankasága egyenlőre nem hajlandó semmit leengedni a torkán, ami nem anyatej ízű és állagú:) Viszont a kérdés, hogy a sima, „beteszem a húst/zöldséget és megpárolom” alapfunkciónál ki lehet-e hozni valami többet a dologból, azóta is izgatott, így nekiálltam utánanézni egy kicsit a dolognak.
Elöljáróban elmondanám, hogy ez NEM reklám, nem fizet senki a jó tulajdonságok felsorolásáért:))), azért szedtem így össze, hogy segítséget nyújtson, ill. hogy annak is legyen valami fogalma a dolgokról, aki nem járatos e téren.
Többféle párolóedény létezik, én a bambuszról, a sima emeletes edényről (ez van nekem is) és az elektromosról (egyszintes v. emeletes változatban) hallottam, nyilván nem minden vonatkozik mindegyikre. Szemezgessetek, és ezek alapján döntsetek: jó dolog párolóedényt használni vagy sem? Melyiket érdemes venni? Ha valakinek véleménye, vagy tapasztalata, netán kérdése van, kérem, írja meg nekünk, hadd okuljunk belőle mi is.
Nézzük, miket találtam a párolóedényről pro és kontra, illetve mire érdemes odafigyelni a használatukkor:
- A párolóedényben nem kell kavargatni az ételt, csak vizet öntünk alá, és belehelyezzük a párolnivalót.
- A főzés előkészületi ideje párolóedénnyel minimum a felére rövidül.
- Elektromos párolóedény esetén többfogásos ebédet vagy vacsorát főzhetünk gyorsan és kényelmesen, és ha beépített időkapcsolója is van, akkor a beállított idő lejárta után automatikusan kikapcsol.
- Az így készített étel nemcsak egészséges, de magasabb a vitamintartalma, zsírmentes, ráadásul eredeti színét és aromáit is megőrzi. A párolóedény-hívők szerint teljesen más az ebben párolt zöldség íze, mint a simán megfőzött, sokkal finomabb.
- A főzési időt tovább gyorsíthatjuk azzal, hogy meleg vizet öntünk a párolóedény aljába.
- Az emeletes párolóedényekben egyszerre több fogást vagy többféle ételt is lehet készíteni, úgy, hogy az illatok és a szaft nem keverednek főzés közben. Ilyenkor szerencsésebb, ha nagyjából egyforma az ételek főzési ideje, de azért ez nem alapkövetelmény.
- Az alapanyagokat, pl. krumplit, zöldséget, húst nagyjából azonos nagyságú darabokra szeleteljük (ha ez lehetséges), hogy egyszerre készüljenek el, a szeletek nagysága ugyanis befolyásolja a főzés idejét.
- Nem egyforma ideig készülő ételek esetén a gyorsabban elkészülőket a felső, a nagyobb darabokat vagy hosszabb főzési időt igénylő ételeket az alsó edénybe helyezzük.
- A mélyhűtött zöldségeket azonnal a párolóedénybe tehetjük, elkészítésük csak öt perccel vesz többet igénybe, mint a friss zöldségeké. Viszont a halat, szárnyasokat és egyéb húsokat a főzés előtt hagyni kell kiolvadni.
- Az ételek többségének elkészítése (pl. húsok, rizs, tésztafélék) kb. 20 percig tart.
- Zöldségfélék párolásánál 10 perc után nem árt meglesni, hogy megpuhultak-e már.
- Erősen ajánlott főzéskor fedőt vagy alufóliát használni, hogy az étel ne száradjon ki. A fedőt pedig ne emelgessük túl sűrűn:)
- A zöldségek fagyasztásánál is használhatjuk a párolóedényt. Ilyenkor az egyes zöldségféléket feleannyi ideig pároljuk, mint főzéskor, majd a párolókosarat kivesszük és hideg vízbe mártjuk. Végül lecsöpögtetjük, és tasakba/dobozba téve a mélyhűtőbe rakjuk a zöldségeket.
- A főzés előkészítése során győződjünk meg arról, hogy az étel belefér-e a párolókosárba -főleg az egészben párolt húsoknál/halaknál lényeges ez.
- Jó, ha az étel „levegőzni“ tud a forró gőzben: próbáljuk úgy elhelyezni őket, hogy minél kisebb mértékben érintkezzenek egymással a párolókosárban, hogy a gőz szabadon áramolhasson közöttük.
- Főzéskor a fűszereket, hagymát, fokhagymát, stb. ugyanabba a kosárba kell helyezni, mint az ételt, lehet az edény aljára, de az étel tetejére is, pl. megszórva a húst velük.
- Hosszabb főzési időt igénylő ételeknél figyeljünk arra, hogy ne ürüljön ki a víztartály, szükség esetén után kell tölteni.
- A párolással készült ételek zsíradék hozzáadása nélkül készülnek, ráadásul magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalommal, mint egy normál főzés esetén, úgyhogy direkt ajánlják ezt a főzési módszert fogyókúrázóknak és diétázóknak.
Ami nem túl előnyös a párolóedényekre nézve:
- Elektromos párolóedénynél a víztartály v. a körülötte lévő részek akár már egy használat után is totál vízkövesek lesznek –minél keményebb a víz, ez a probléma annál inkább fennáll.
- A párolóedény felett működés közben ne legyen semmi, főleg ne olyan szekrény, ami nem valódi fa, hanem pl. MDF lapból van, mert a gőz kikezdi.
- Olvastam olyan véleményeket is, akik szerint a párolóban főzött zöldség sokkal jobban összeesik, túl „plötty lesz”.
Legközelebb jön néhány recept is a párolóedényekhez.