Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Palacsintatészta készítése és sütése

2009.10.31. 08:20 | kocoska77 | Szólj hozzá!

Palacsinta, az örök kedvenc

Imádom a palacsintát, ha rajtam múlna, minden másnap azt enném. Ráadásul nemcsak finom, hanem olcsó is, ezerféleképp variálható, és nem bonyolult a készítése –bár a sütéséhez kell egy kis gyakorlat, elismerem:)

A palacsintasütés kulcsmomentuma a tészta kikeverése. Ha az nem sikerül megfelelően, akkor az megnehezíti, vagy szinte lehetetlenné teszi a kisütést.

Nézzük, mire kell odafigyelni:

  • A tészta összeállítását a szárazanyagok elvegyítésével célszerű kezdeni, és csak utána, fokozatosan adagoljuk hozzá a folyadékot, folyamatos keverés mellett, különben a tészta csomós lesz. Legkönnyebb ezt robotgéppel kivitelezni.
     
  • Tojásból az sem jó, ha túl kevés, de az sem, ha túl sok van benne. Utóbbi esetben kicsit sütemény/piskótatészta-szerű lesz a palacsintatészta, ami nagyon megnehezíti, hogy egészben szedjük ki a palacsintát a palacsintasütőből, főleg, ha vékony palacsintákat akarunk.
     
  • A cukorral csínyján kell bánni. Nagyon könnyű túlcukrozni –na nem az íze szempontjából, hanem a sütés miatt. A túlcukrozott palacsintatészta leragad még a legszuperebb palacsintasütőben is. Egy kis cukortól finomabb lesz a tésztája (ez az én véleményem), de az sem baj, ha egyáltalán nem teszünk bele, sós palacsinták esetén amúgy sem szerencsés édesíteni.
     
  • Sima vízzel is összeáll a tészta, de kétségtelenül jobb, ha szódavizet, vagy szénsavas ásványvízet adunk hozzá.
     
  • A folyadék mennyisége is nagyon fontos, se a túl sűrű, se a túl híg tészta nem jó, nehezebb, esetleg lehetetlen lesz emiatt rendesen kisütni a palacsintát. A megfelelő folyadékmennyiséget sok minden befolyásolja, ezért nem árt, ha tudjuk, hogy a jó palacsintatészta tejszín sűrűségű.
     
  • A sikeres sütés szempontjából jót tesz, ha az összeállítás és a kisütés között hagyjuk egy kicsit állni, „pihenni” a tésztát, de ebben az esetben sütés előtt feltétlen keverjük át még egyszer, mert leülepszik.
     
  • A sütéshez nem árt egy kis olaj. Ezt alapvetően kétféleképpen adhatjuk hozzá: vagy a tésztába keverünk egy keveset (kb. 1 kanálnyit), vagy minden egyes palacsinta előtt teszünk egy pár cseppet a serpenyőbe. Azért azt hozzátenném, hogy jó teflon serpenyőnél ez nem létfontosságú minden egyes darabnál.
     
  • Általánosságban igaz, hogy minél jobb minőségű a palacsintasütőnk, annál könnyebb dolgunk van sütésnél.

 

Palacsintatészta összeállítása

Hozzávalók: 
(kb. 20 darabhoz, de a palacsintasütő nagyságától és a tészta vékonyságától is függ)

30 dkg liszt
2 tojás
késhegynyi só
1 teáskanál cukor
6 dl tej
2 dl szódavíz

A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval és a cukorral -utóbbi nem feltétlen kell, sós palacsintánál ne rakjunk bele. A liszt közepébe nyomjunk egy kis mélyedést és üssük bele a 2 tojást. Mércéspohárral mérjük ki a tej mennyiségét és miközben elkezdjük kikeverni a tésztát, folyamatosan adagoljuk a liszthez (robotgéppel a legkönnyebb). Érdemes még jó sűrű, de azért kissé már folyós állapotban leállni kicsit a folyadék adagolásával, és alaposan csomómentesre keverni a tésztát, majd utána hozzáadni a többit (a maradék tejet, majd a szódavizet is). A tészta sűrűségét rendszeresen ellenőrizzük, nehogy túl sűrű, vagy túl híg legyen. Végül tehetünk bele egy kanál olajat.

A palacsinta tésztájába beletehetünk (süthetünk) gyümölcsöket, zöldségeket is.

A palacsinta sütése

A tűzhelyre tegyük oda a palacsintasütőt, és készítsünk magunk mellé egy edényt (tányért pl.), ahová a kész palacsintákat csúsztathatjuk. Ha a tésztába nem tettünk olajat, akkor tegyünk pár cseppet a serpenyőbe, vagy kenjük át olajos kenőtollal. Forrósítsuk fel a serpenyőt, és óvatosan csorgassunk bele egy merőkanálnyi palacsintatésztát. Minél gyorsabban és minél egyenletesebben oszlassuk el benne (a serpenyő körkörös mozgatásával érhetjük el ezt legkönnyebben), majd tegyük vissza a palacsintasütőt a tűzhelyre. Az egyik oldala kb. ½ perc alatt megsül, de ez függ a serpenyő fenekének vastagságától és a sütési hőmérséklettől is. Időnként érdemes óvatosan megrázogatni, nézegetni (pl. a széle megsült-e már, vagy óvatosan a tészta alányúlva és megemelve, de az is jó jel, ha a közepéről eltűnik a nyerstészta-folt), és ha úgy látjuk kész, egy széles palacsintakiszedő lapáttal óvatosan nyúljunk alá mindenhol, hogy nincs-e leragadva, majd fordítsuk meg. A másik felének elég néhány másodperc, nagyon hamar megég. Ha az is megsült, csúsztassuk tányérra, kenjük meg valamilyen töltelékkel (lekvár, túró, gyümölcs, kakaó, mogyorókrém, olvasztott csokoládé, dió, puding, fagyi stb.–vagy sós töltelékkel: sonka, sajt, gomba, pörkölt, zöldség, stb.), hajtsuk háromszög alakúra, vagy tekerjük fel. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral vagy sajttal, leönthetjük édes vagy sós mártással (pl. csoki v. besamell).

A palacsintatészta dobálásáról (dobálva megfordításáról) sajnos nem sokat tudnék írni, abban a férjem az illetékes:) Ő vérprofin műveli:)
 

Címkék: alapok recept palacsinta palacsintatészta palacsinta sütése hogyan kell palacsintát sütni

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr271479054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása