Remek süti reggelire kakaóhoz vagy kávéhoz, és a madárka formája miatt (meg persze azért, mert finom:)) a gyerekek is szeretik :)
Mint a kelt tésztáknál általában, ha azt szeretnénk, hogy jól sikerüljön, és szépen megkeljen a tészta, itt is fontos, hogy a hozzávalók ne legyenek (hűtő)hidegek. Érdemes tehát kicsit korábban kikészíteni őket.
Mazsolás madárkák
Hozzávalók:
½ kg finomliszt
3 dkg élesztő
3 dkg cukor
3 dl langyos tej
2 csomag Bourbon vaníliáscukor
5 dkg vaj v. margarin
1-2 csipet só
mazsola
1 tojás (a kenéshez)
A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk, a vajat/margarint kikészítjük, hogy ne legyen hideg és kemény, a tejet meglangyosítjuk. A lisztet az élesztővel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliáscukrot, és a kevés sót. A vajat vagy margarint kis darabokra vágva hozzáadjuk, beleszórjuk a lecsöpögtetett mazsolát, és a tejjel sima tésztává dolgozzuk össze. Letakarjuk, és meleg helyen kb. ½ órát kelesztjük. Belisztezett gyúródeszkán a megkelt tésztából egy nagy hengert formázunk, amiből kis szeleteket vágunk (kb. 2 cm széleseket). A szeletekből kis hengereket sodrunk, és kötünk mindegyikre egy nagy csomót. A csomó egyik kilógó végére 2 szem mazsolából szemeket csinálunk.
Kikent tepsire tesszük őket (helyet hagyva a további növekedéshez), és még kb. 20 percig kelni hagyjuk. Közben a tojást villával felverjük, és a megkelt madárkákat megkenjük vele. Előmelegített sütőben, kb. 180-200 fokon készre sütjük (olyan színe lesz kb., mint a kalácsnak).