A torta ötletét egy dobozban is kapható sütiről vettem, az az alapja, de én jónéhány helyen változtattam rajta, szerintem így finomabb:) Kicsit munkás, nem 5 perces süti, de nagyon finom, és ha valaki különleges tortát akar készíteni, akkor ezt erősen ajánlom neki. Ugyanis a legtöbb időigényes sütivel szemben ez NEM nehéz. Több időt vesz igénybe az összedobom-kisütöm süteményeknél (azért nem olyan vészes), viszont nem bonyolult az elkészítése, és nem csak különleges, de mutatós is.
Földtúrás torta
Hozzávalók:
12, 5 dkg puha vaj v. margarin (pl. ½ kocka Rama)
5 dkg liszt
12,5 dkg cukor
4 csapott teáskanál sütőpor
2 tasak vaníliáscukor (v. 1 teáskanál vaníliakivonat)
4 tojás
15 dkg étcsokoládé
10 dkg darált dió v. mogyoró
pár csepp citromlé
…a töltelékhez:
2-3 banán (v. pl. őszibarackbefőtt is lehet)
320 ml (kis üveges, vagy a 720 ml-es fele) meggybefőtt -más gyümölccsel is lehet, pl. málna, eper, ribizli)
½ kg túró
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliáscukor
1 dl tejszín
1 dl tej
1 csomag zselatin
reszelt citromhéj
pár csepp citromlé
A tésztát a kevert tésztánál leírt módon elkészítjük: A lisztet a sütőporral és a darált dióval/mogyoróval egy külön tálban elvegyítjük, az étcsokit felolvasztjuk, és kicsit hűlni hagyjuk. A vajat v. margarint habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot (v. vaníliakivonatot) és összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját –egyesével-, mindegyikkel min. ½ percig keverve a tésztát, amíg egyenletes, sima masszát kapunk. Belekeverjük az olvasztott csokoládét, és a sütőporos-diós/mogyorós lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan, nagy, keverő mozdulatokkal a masszához adjuk.
A sütőt kb. 180-200 fokra előmelegítjük. Egy kerek (kb. 25 cm-es) tortaformát kikenünk-kilisztezünk v. sütőpapírral kibéleljük, a masszát beletesszük, tetejét elsimítjuk, és az előmelegített sütőben kb. ½ óra alatt kisütjük (tűpróba). Ha elkészült, a sütőből kivesszük, kicsit pihentetjük, majd a formából kiborítjuk és hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket: a meggyet lecsöpögtetjük, a túrót áttörjük, összekeverjük a cukorral, vaníliáscukorral, reszelünk rá egy kevés citromhéjat (kb. ¼ citrom héját), pár csepp citromlét is csepegtetünk bele. Hozzáadjuk a tejszínt és elkeverjük. A tejet a fél csomag zselatinnal felmelegítjük, és belekeverjük a túrós masszába.
A torta tetejét kb. 1 cm-re a szélétől körbevágjuk (vigyázzunk, hogy ne túl mélyen vágjuk, ne érjen a vágás a torta aljáig, és legalább 1 cm vastag legyen az oldalsó pereme, mert "kidől" a töltelék súlya alatt), és evőkanállal a torta belsejét egy kis tálba kikaparjuk. A végére gyakorlatilag egy tál v. lábas-formát kapunk, min. 1-2 cm-es vastagságú aljjal és magas peremmel.
A banánokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és vágással lefelé a torta-tál aljába fektetjük. A meggyet egyenletesen eloszlatjuk a tetején, majd rákanalazzuk a túrós krémet. A tortából kikapart részeket elmorzsoljuk, és a sütimorzsát a krém tetején (óvatosan kicsit bele is nyomkodva) egyenletesen elosztjuk, teljesen beborítva vele a túrós masszát. A kész földtúrást :) hűtőben 1-2 órán keresztül állni hagyjuk.