Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Főzősuli hírlevél

Július 14.: Sárgabarackos quiché a francia nemzeti ünnep tiszteletére

2012.07.14. 07:27 | kocoska77 | Szólj hozzá!

fagyival_2_450px.jpg
Az nem újdonság, hogy imádom Franciaországot, jártam is ott nemegyszer. Viszont idén –igaz, csak itthonról, sajnos- kicsit velük ünnepelek én is. Az egyik alap süteményüket, édes quichét sütöttem, sárgabarackosat, ha már éppen ez érik a kertemben.
A recepthez –nemzeti ünnep lévén- némi történelemóra is jár, úgyhogy menthetetlenül megtudtok Ti is valamit arról, miről is szól egy franciának július 14-e.
1789-ben ezen a napon foglalták el a Bastille-t: ez volt a nép győzelme a monarchia felett, majd 1880. július 6-tól nyilvánították nemzeti ünneppé. 2007-ben éppen Párizsban nyaraltam ekkor – háát, nem semmi, hihetetlen nagyszabású ünnepséget varázsolnak erre a napra a franciák.  Az egész 13.-án este kezdődik egy fáklyás menettel, másnap délelőtt katonai felvonulás (harangok vagy sortűz jelzi a kezdetét), majd ebéd után következnek a műsorok és rendezvények. Este mulatság, koncertek és egy igazán gyönyörű tűzijáték zárja a napot.

Visszatérve a sütire, ez egy hihetetlenül egyszerű tésztán alapul: liszt-vaj-só-cukor-víz, gyorsan gyúrd össze, pihentesd hűtőben, nyújtsd ki, süsd meg... Ahogy Julia Child mondaná (bocs, mondja is a könyvében): ez egy bolondbiztos sütemény, elég nehéz elrontani, viszont ezerféleképp variálható. Variálják is, az alap quiché-ken kívül minden valamirevaló francia háziasszonynak van egy jól bevált saját, házi quiché receptje is (meg pástétom-, de arról majd máskor). Nem egy 5 perc alatt összedobható étel, de cserébe nem nehéz elkészíteni, mutatós, és persze finom is.
Apropó, a recept teljesen autentikus, Julia Child –Louisette Bertholle –Simone Beck: Mastering the Art of French Cooking c. könyvéből való, némi változtatással, mert ott inkább a quiché sós változatai szerepelnek, én pedig most édeset akartam sütni.

kesz_suti_450px.jpg

Sárgabarackos quiché
(10 inches – kb. 24-26 cm –es tortaformához)

Hozzávalók:

225 g liszt
180 g hideg vaj
Szűk 1/2 teáskanál só
2 evőkanál cukor
4-5 evőkanál hideg víz

Kikenéshez:

kevés vaj
20 dkg őrölt mandula (liszttel is helyettesíthető)

Töltelékhez:

kb. 60 dkg sárgabarack
2-3 evőkanál cukor
½ teáskanál őrölt fahéj
1 cs. vaníliáscukor

Öntethez:

2 dl tejszín
2 tojás
2 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor

teszta_panorama_2.jpg
A lisztet a sóval, cukorral elvegyítjük, belekockázzuk a HIDEG vajat, és az ujjainkkal (v. robotgéppel) összemorzsoljuk. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert ha a vaj túl lágy lesz, nagyon nehéz kezelni a tésztát. A víz felét (2-3 evőkanálnyit) beleöntjük a tésztába, és tovább keverjük, majd jöhet a víz másik fele is. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, kis cipót formázunk belőle, és folpackba csomagolva a mélyhűtőbe tesszük kb. ½ órára.
Közben egy kerek tortaformát kikenünk vajjal, és beszórjuk őrölt mandulával, v. ennek hiányában liszttel. Előkészítjük a sárgabarackot is: megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a  töltelékhez a cukrot a fahéjjal jól elkeverjük. Ha letelt a ½ óra, a tésztát a hűtőből kivesszük, kicsomagoljuk, és lisztezett nyújtódeszkán gyorsan kerekre kinyújtjuk. Nagyobb legyen, mint a tortaformánk, mert kell tészta a peremére is. A kinyújtott tésztát a nyújtófára lazán feltekerjük, majd kitekerve ráfektetjük a tortaformánkra. Óvatosan beleigazítjuk-nyomkodjuk a tésztát, legyen magas pereme is, kell a töltelék miatt.

sargabarackkal_panorama_2.jpg
A fél sárgabarackokat a vágási oldalukkal felfelé belehelyezzük, és megszórjuk a fahéjas cukorral meg a vaníliáscukorral. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és így sütjük kb. 15-20 percig.
Közben elkészítjük az öntetet is: a tejszínt a tojásokkal, cukorral és a vaníliáscukorral alaposan kikeverjük, és a félig megsült sütemény tetejére (a barackokra) öntjük. Visszatoljuk a sütőbe, és így sütjük még kb. 25 percig.

Ehetjük magában, vagy vaníliamártással, esetleg vaníliafagyival is. Mi utóbbira szavaztunk :)

Anno Julia Child először üresen tolta be a sütőbe a tésztát elősütni kb. 10 percre -ilyenkor villával meg kell szurkálni, hogy ne púposodjon fel, sőt, ő még babbal is megtöltötte a tésztát, szintén a púposodás ellen, amit félidőben kiszedett belőle, amikor a tölteléket betette-, majd a tölteléket belerakva visszatolta a sütőbe újabb 25-30 percre.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!

Címkék: francia süti recept sütemény sárgabarack barackos fahéj francia konyha süteménytészta süteménytészta készítés julie and julia Julia Child Quiché sárgabarackos quiché július 14. Mastering the art of French Cooking

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr344655989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.