Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Főzősuli hírlevél

A Nyár ízei: zöldséges sertéssült és petrezselymes újburgonya

2012.06.25. 05:57 | kocoska77 | Szólj hozzá!

zölds_sertésszelet_pertrezselymes_krumpli_400px.jpg 

Imádom a nyarat. Persze nem akkor, amikor épp 50 fokban izzadok a buszon, vagy amikor esélyem sincs nyaralni, vagy kikapcsolódni egy kicsit –ez kb. olyan, mint télen a mínusz 10 hetekig, hó nélkül: bosszantóan utálatos. De ha érik a sok-sok finom gyümölcs a kertemben, finomakat főzhetek, úgy általában rendben mennek a dolgok, és még kilátás is van némi pihenésre, esetleg strandolásra, na akkor nagyon szeretem a nyarat :) Így voltam ezzel tegnap is, bár nem a strandolás miatt. Egyszerűen élveztem, hogy szép idő van, együtt vagyunk, boldogok vagyunk :) Reggel még a nap is rámmosolygott, kicsi lányom az apukájával pedig boldogan csacsogva ment ki a kertbe gyümölcsöt szedni a gyümölcsleveshez:) 

Ilyenkor az ember lánya élvezi, hogy dúskál a friss zöldségben-gyümölcsben, és igyekszik is azt maximálisan kihasználni, amikor főz: a gyümölcslevesnél szóba se jön a bolti befőtt, inkább a házi meggyet magozgatom nagy boldogan, hogy aztán a szintén kertünkben termett ribizlivel, és némi vaníliával finom „piros levest” főzzek belőle. Azután fogom a hagyományos sült húst, és igazi nyári, csodás zöldséges sertéssültet álmodok a helyébe, köretként a nyaranta számomra szinte kötelező, isteni finom petrezselymes újkrumplival (csak pucolni ne nekem kéne az apró újkrumplikat, áááá...!). Savanyúságnak ott a házi koviubi, ami most készült el, és ezek után mi sem természetesebb, mint hogy az idei bodzaszörpömet isszuk hozzá :) Szóval ilyenkor azért úgy érzem, jó élni ezen a gyönyörű, meleg, napsütéses világon.

zöldséges_sertésszelet_400px.jpg

Zöldséges sertéssült

Hozzávalók:

500 g sertéshús (nálam éppen comb)
1 fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 nagyobb zöldpaprika
1 sárgarépa
1 fehérrépa
majoranna
só, bors
olaj

A húst megmossuk, ha szükséges, felszeleteljük, kiklopfoljuk, alaposan besózzuk, lesózva állni hagyjuk min. 1 órán át. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát, a sárga- és fehérrépát felkarikázzuk, a vöröshagymát megpucoljuk és csíkokra vágjuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük, megpucoljuk. Egy szélesebb lábos aljára némi olajat öntünk, aztán a hússzeleteket belefektetjük. Ha nem fér el egy rétegben, nem baj, a zöldségelés után a tetejére újabb réteget fektethetünk. A fokhagymát belenyomjuk (v. beledaraboljuk), ízlés szerint borsozzuk, meghintjük majorannával, rászórjuk a vöröshagymát, a sárgarépa-, fehérrépa-, paprikakarikákat, (vagy csak azok felét, ha 2 réteg husi lesz), és csorgatunk-csepegtetünk rá némi olajat. Ha maradt husi, akkor most jöhet a következő réteg, rá ugyanúgy fokhagyma, bors, majoranna, vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, paprika, némi olaj. Felöntjük kevés vízzel (kb. 1,5-2 dl-nyivel), lefedjük, és alacsony lángon sütni kezdjük, időnként megmozgatva a húsokat, és odafigyelve, nehogy a finom szaftja leégjen. Nagyjából akkorra lesz kész, mikor a víz lesül róla (kb. ½ óra), de érdemes kóstolgatni, puha-e már a hús, elég sós-e, stb. Ha még nem elég puha, öntsünk alá még vizet és ne felejtsük el lefedni, ha nem elég fűszeres, itt még igazíthatunk a dolgon.

pertrezselymes_krumpli_400px.jpg

Petrezselymes újburgonya

Hozzávalók:

1 kg újburgonya
1 csokor friss petrezselyemzöld
némi szaft a sülthúsunk alól

víz

A burgonyát megtisztítjuk: az újkrumpli vékony héját lekaparni szokták, nem krumplipucolóval pucolni, majd megmossuk. Ha nagyobbak, mint most nekem, akkor kisebb darabokra vágjuk (felkockázzuk). Annyi sós vízben, hogy éppen ellepje (én kb. 1,5 - 2 fakanálnyi sót szoktam belerakni, de ez függ a fakanál méretétől is) feltesszük főni, forrás után még kb. 10 perc kell neki. Ha megfőtt, a vizet leöntjük róla, és áttesszük egy másik edénybe. Őntünk rá némi finom sülthússzaftot (néhány kanálnyit), összeforgatjuk, és a krumplit a szafttal kicsit átsütjük–átmelegítjük. Közben a petrezselymet megmossuk, felaprítjuk, végül a kész krumplira szórjuk, és alaposan összekeverjük.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!

Címkék: meggy burgonya étel receptek krumpli recept hagyma zöldséges fokhagyma sült hús majoranna gyümölcsleves kovászos uborka ribizli sertéscomb koviubi comb újkrumpli bodzaszörp újburgonya klopfolás petrezselymes krumpli petrezselymes hogyan kell húst sütni sertéssült a nyár ízei

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr184608471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.