Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Kukunberg néni kovászos uborkája

2012.06.18. 06:01 | kocoska77 | 2 komment

kovaszos_uborka400px.jpg

„(...) Közben ismét forró nyár lett. Matyi ordítva szaladt végig az utcán:
- Megérett Kukunberg néni uborkája!
Az utcánkban minden gyerek tudta, mit jelent ez.
- Anyuka, adjál gyorsan zsíros kenyeret! – türelmetlenkedtem, nehogy kimaradjak az osztásnál.
A kenyérrel száguldottam a célba. Kukunberg néni állt a hordó előtt, ruhájának ujja feltűrve, úgy emelte ki a hatalmas, érett kovászos uborkákat a hordóból, és osztotta szét közöttünk. Ekkora érett, nagy uborkákat nem lehetett látni sehol másutt. Könyökünkön folyt a lé, arcunkon a közös öröm ragyogott. (...)”

Bársony Ottília: Hol bújkálsz, Cinege? c. pöttyös könyve mindig az egyik kedvencem volt, szó szerint rongyosra olvastam. Ahogy itt ülök, és a kovászos uborkáról írok, megint eszembe jutottak ezek a sorok. Szinte érzem a finom illatát, a számban az ízét, szinte érzem a kezemben a hatalmas uborkát, ahogy hatalmas harapásokkal eszem. Persze ebben a korban szerencsére nem éltem, de az életérzés teljesen megvan: amikor fogom anyukám isteni finom nagy koviubiját a kezemben, másik kezemben ropogós héjú, friss, házi sült húsos-zsíros kenyér (a ropogós sarka, a „sercli” mindig az enyém volt), és akkorákat harapok a kenyérből meg az ubiból, hogy alig fér be a számba. Az arcom tiszta maszat, a kezemen csorog a kovászos lé, és úgy érzem, még egy királlyal sem cserélnék, olyan boldog vagyok. Anyu szeretetteljes mosollyal nézi az ügyködésemet, és én biztos vagyok benne, hogy ennél finomabb ennivaló nincs az egész világon :)

Azóta sok-sok év eltelt, és én még mindig imádom a sülthúsos zsíros kenyeret kovászos uborkával. Előbbiről (vagy inkább annak egyik fajtájáról, a sült oldalasról) már írtam, utóbbi pedig most kerül sorra.  Újra itt a nyár... Ragyogó meleg van, éhes vagyok, és csorog a nyálam a finom koviubi után, úgyhogy gyorsan nekiállok.

kovaszos_uborka_kozeli_400px.jpg

Hozzávalók:

kb. 1-1,5 kg kovászolni való uborka
1 cs. kapor
kb. 3 evőkanál só
kb. 3 l víz
szikkadt kenyér
fokhagyma

Mielőtt belevágnánk, nézzük a hozzávalókat: uborkából mindig szép, egészséges, kemény darabokat vegyünk. Hogy mekkorákat válogatunk, az ízlés dolga, van, aki a kisebbeket szereti, van, aki a jó nagyokat. Érdemes kb. egyformákat válogatni, mert a kicsik hamarabb készülnek el, mint a jó nagy, vastag uborkák, és a végén úgy járunk, hogy vagy a kicsi lesz túlérett, vagy a nagy marad belül nyers. Ami a kaprot illeti, a kovászos ubi készítéséhez külön szoktak kaporcsomagokat eladni, és az nem ugyanaz, mint amit a tökfőzelék mellé vásárolunk, pl. van benne vastagabb kaporszár, és virág is, és általában nagyobb csomag. Nyár végén jártam már úgy, hogy valamiért nem kaptam a környékünkön koviubihoz való kaprot, és a „normál” kaporból voltam kénytelen csinálni –ezt csak azért írom, hogy megnyugtassam azokat, akik olyat vettek: azzal is kovászos ubi lesz a nyers uborkánkból :)

Ha mindent megvettünk, jöhetnek az előkészületek: egy nagy fazékban sós vizet forralunk, a víz minden literjére kb. 1 evőkanál sót számítunk. Az uborkákat alaposan megmossuk, a 2 végét levágjuk, és (én anyukámtól így tanultam) a levágott végeket megnyaljuk: ha keserű, akkor nem jó, nem szabad felhasználni. Éles késsel az uborkákat hosszában kétszer bevágjuk (nem vágjuk őket végig, a levágott széléig, csak a végeitől kb. 1,5 cm-ig), egymásra merőlegesen. A csomag kaprot megmossuk, a csomagot szétszedjük. A fokhagymát gerezdekre szedjük, megpucoljuk, a kenyeret felszeleteljük.

Ha a sós víz kissé kihűlt (nem kell hidegnek lennie), összeállíthatjuk az üvegeket: az uborkákat beleállítjuk, a megpucolt fokhagymákat beleszórjuk, a virágos kaporszárakat (én kb. 3-4-et szoktam üvegenként, némi plusz kaporlevéllel) beleszúrjuk. Felöntjük a sós vízzel, úgy, hogy ellepje, majd rátesszük a kenyérszeleteket (a szelet méretétől is függően kb. 2 szeletet teszek az üvegbe) a tetejére. Öntünk még egy kevés vizet rá, hogy a kenyeret is ellepje, aztán kistányérral letakarjuk, és mehet ki a napra. 3-4 nap alatt lesz kész. Ha közben a leve elpárolog, akkor kevés sós vízzel pótoljuk -erre a célra én mindig megtartok kb. 1/2-1 liternyit a sós víz maradékából. Ha már látványra „jól néz ki”, meg szoktam szimatolni, és ha olyan igazi finom koviubi illata van, akkor kiveszek egyet, és megkóstolom. Akkor jó, ha ízre finom, és még kicsit roppanós, nem agyonpuhult. Az elkészült uborkákat az üvegből kivesszük, a levét leszűrjük, és az uborkákra ráöntjük. Hűtőben tároljuk.

Fűszerezés: ezekből nehéz mennyiséget mondani, mert attól függ, ki milyen fűszeresen szereti. Nekem úgy az igazi, ha nincs kifejezetten erős kaporíze, de akinek fűszeresebben jobb, az tegyen bele többet. Aki még nem csinálta, az próbálkozzon: tapasztalja ki, neki hogy a legfinomabb. Én az alapízesítéssel szeretem: kaporral és fokhagymával, de lehet bele mást is tenni: babérlevelet, egész borsot, mustármagot, tormát, sőt, korianderről, meg szőlőlevélről is olvastam már.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!

Címkék: fokhagyma bors kapor kovászos uborka koviubi savanyúság ubi kovászos szikkadt kenyér sült húsos zsíros kenyér szikkadt kenyér felhasználása hogyan kell kovászos uborkát készíteni Bársony Ottília Hol bújkálsz Cinege

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr414594272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algie 2012.06.18. 14:05:22

De rég olvastam ezt a könyvet! Nagyon ismerősnek tűntek a sorok, de azt hiszem. sokáig kellett volna gondolkodnom, ha nincs ott a megfejtés :)
Amúgy nekem az igazi kovászos uborka még puritánabb: nálunk fokhagymát sem raknak bele. Persze megeszem a fokhagymásat is, de nekem nem hiányzik belőle.

kocoska77 2012.06.18. 14:56:34

@algie: Szia algie! Én is nemrég találtam rá újra erre a könyvre, anyunál, a gyerekkori könyvespolcomon, jónéhány másik, ronggyá olvasott könyvemmel egyetemben :) Olyan jó volt újraolvasni őket... :)

A kovászos uborkát én sem szeretem túl fűszeresen, bár azért fokhagymát rendszeresen teszek bele, igaz, nem olyan sokat, hogy az domináljon, csak annyit, hogy hozzáadjon az ízéhez. És a fokhagyma nélkülit is nagyon szeretem :)