Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

A rakott krumpli mumus

2012.06.15. 06:29 | kocoska77 | Szólj hozzá!

 rakott_krumpli_megsult_400px.jpg

Első önálló szárnypróbálgatásaim alkalmával, mikor a Zurammal, aki még akkor nem volt a Zuram, időnként, néhány napra kipróbálhattuk, milyen is komoly felnőttként együtt élni és háztartást vezetni, mindig lelkesen igyekeztem főzőcskézni, és finomakat varázsolni neki az asztalra. Néha elég vicces dolgok sültek ki ebből, mint pl. amikor a rántott csirkemájat sikerült medvetalp keménységűre sütnöm, mert utólag jutott eszembe Anyu tanítása, hogy azt nem szabad sokáig sütni, mert minél tovább sütöm, annál keményebb lesz. Nos, én jól átsütöttem, hogy tuti finom legyen, agyon lehetett volna csapni vele valakit, olyan kemény lett. Sose felejtem el, egy árva hang v. rossz szó nélkül, mosolyogva ette a beton keménységű májat –nagyon-nagyon szerettem érte. Az ilyen félresikerült sütések-főzések mindig megerősítettek abban a hitemben, hogy nehéz, v. nehéznek tűnő kajákra még gondolni sem szabad, nemhogy neki akarjak fogni. Így voltam többek között a rakott krumplival is, olyannyira, hogy már 1-2 éve együtt éltünk, mikor még mindig csak akkor ettünk rakott krumplit, ha Anyu csinált és kaptunk belőle. Aztán történt egyszer, hogy Anyukám lebetegedett, és a beígért rakott krumpliból nem lett semmi –én meg addigra annyira megkívántam, és úgy beleéltem magam, hogy végre ehetek, hogy ez legyőzte a félelmeimet, és nekiálltam. Ennek kapcsán aztán rájöttem, hogy semmivel sem bonyolultabb ez, mint egy átlag kaja, inkább csak kicsit munkásabb. Sőt, bizonyos szempontból még könnyebb is, hiszen nem kell flancos fűszerezéssel bíbelődni. Az alap dolgokon kívül, ami minden főzéskor alapszabály, mint pl. hogy jó minőségű hozzávalókkal kezdjünk neki főzni, igazából egy dologra kell nagyon odafigyelni: a sózásra. A többi már nem nehéz, annak meg, aki főzött már életében tojást meg krumplit, szinte mechanikus munka. Így utólag elég nevetségesnek találom, hogy miért nem próbálkoztam meg már jóval előbb vele:)
 
Anyu a rakott krumpliba mindig tett virslit, mert én gyerekként a kolbászt nem ettem meg. Persze a kajában benne volt a kolbász is (szigorúan a nem csípős változat), hiszen a finom ízéhez elengedhetetlen, csak a kolbászkarikákat anyu kapta, én meg a virslit. Mivel felnőttként is imádom a rakott krumpliban a kolbász mellett a virslit, így a recept maradt a régi, igazi Mama-féle RAKOTT KRUMPLI, csupa nagy betűvel.

 
rakott_krumpli_400px.jpg
Hozzávalók: (egy HATALMAS adaghoz)
 
kb. 1 kg krumpli
8-10 tojás
1 szál puhább kolbász
1 közepes csomag virsli (a virslik méretétől is függ)
kb. 2 nagy pohár tejföl 
kb. 1-1,5 dl olaj
só   
 
Előrebocsátom, hogy mi imádjuk ezt a kaját, úgyhogy ez tényleg egy nagyon nagy adag. Van egy nagy cseréptálam, abban szoktam csinálni, és még ezzel együtt is rendszeresen úgy járok, hogy szomorú szemekkel néznek rám: Már elfogyott?
Szóval aki csak egy ebédre, 4 főnek szánja, az nyugodtan min. felezze meg a mennyiségeket:)
A krumpli héját jól lemossuk, és héjastól, egészben, sós vízben (hogy a víz ellepje) feltesszük főni. Forrás után még kb. 10 percig főzzük, szúrjuk bele a villát, ha könnyen belemegy, akkor megfőtt. A tojásokat megmossuk, és annyi vízben, hogy az ellepje, megfőzzük. Forrás után neki is max. 10 perc kell, utána öntsük le róla a vizet, és tegyük hideg víz alá. A kolbász héját lehúzzuk, és a virslivel együtt felkarikázzuk. Lábosba tesszük (a kettőt együtt), olajat öntünk alá, és kicsit megsütjük (nem szabad keményre sülnie se a kolbász-, se a virslikarikáknak). Időnként meg kell keverni, mert különben az alján lévők megégnek. Az olaj azért is fontos, mert ettől az isteni sült kolbászos szafttól lesz igazán finom íze a kajának, úgyhogy itt nem jön be az „egészségesen, csak 1 csepp olajjal, vagy olaj nélkül” –dolog. Ha a krumpli kicsit kihűlt, és már meg lehet fogni, akkor a héját lehúzzuk róla. A főtt tojást szintén megpucoljuk.
Ha minden előkészülettel megvagyunk, akkor jöhet a rétegezés. Fontos, hogy minden sort kicsit sózzunk is meg, akkor is, ha megkóstolva úgy érezzük, a hozzávalók elég sósak. Ha ezt nem tesszük meg, a végén a sütőből kivéve sótlan lesz a végeredmény. A tál aljára egy kevés kolbászos szaftot kenünk, aztán szépen sorban rétegezünk: 1 sor krumplikarika, 1 sor kolbász-virsli vegyesen, (ezt némi szafttal is öntözzük meg), 1 sor tojáskarika, majd jól meglocsoljuk tejföllel. Aztán megint krumpli, kolbász/virsli (+szaft!), tojás, tejföl, amíg a hozzávalók tartanak. A tetejét tejföllel borítjuk be, és mehet a sütőbe. Előmelegített sütőben, közepes lángon (vagy kb. 180-200 fokon) kb. ½ óra alatt sülnek össze az ízek.
 

Címkék: tojás krumpli recept tejföl kolbász virsli rakott krumpli sütés sütőben

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr984577054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.