Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Moziban voltam

2009.10.28. 12:39 | kocoska77 | Szólj hozzá!

Julie & Julia

Azt hiszem, megtestesítem az igazi „elfoglalt háziasszony”-t, akinek levegőt venni is csak azért van ideje, mert muszáj. Hogy mostanában mennyire nincs időm semmire, mi sem mutatja jobban, minthogy Mirelle blogján találtam rá arra a filmre, amit tegnap megnéztünk a moziban. Oké, persze, főzőblogos, meg minden. De akkor is: az ilyesmit az ember nem moziműsorból, vagy kultúrmagazinokból tudja meg?

Hát mindegy, ez van. Én ott találtam rá, és mondanom sem kell, rögtön tudtam, meg fogom nézni. Persze tudom, nem én vagyok az egyetlen, aki gasztroblogolóként (van ilyen szó???) megnézte, majd megírta a tutit róla a blogjában, de az biztos, hogy én nem a főzőblogos témája miatt írok róla. Érintőlegesen, persze. De nem EZ a lényeg.

Mielőtt (fél éves kihagyás után) nekiindultunk volna mozizni, megfogadtam, hogy én nem írok róla a blogomban –na nem mintha az ilyesmi bűn lenne, sőt. Csak hát minek, biztos sokan megtették már helyettem. De aztán megnéztem a filmet, és rájöttem, hogy ki kell írnom magamból a bennem kavargó dolgokat. Mert különben kicsit megfulladok bele. Mert ha a blogom egyben némileg én is vagyok, akkor muszáj.
Szóval megint itt van egy film, aminek kapcsán elgondolkodom azon, hogy miért nem érzem ugyanezt egyetlen általam ismert magyar színésszel kapcsolatban sem, mint Meryl Streepnél. Ha azt mondom, jól játszik, jó színésznő, röhejesen keveset mondok. Meryl Streep szerintem a színészet etalonja. Maga a Színjátszás. Sokoldalú, hiteles, csodálatos. Egyszerre csúnya és gyönyörű, vicces és komoly, bárki és bármi, amit a szerep megkíván. Ő számomra A SZÍNÉSZNŐ, csupa nagybetűvel. Mindegy kit vagy mit alakít, elhiszem, hogy Ő AZ, amit a vásznon látok. Eltelt a film, kijöttem, és később döbbentem rá, hogy például neki nem ilyen sipító a hangja. Addig elhittem, hogy de igen. Hogy Ő Julia Child.
Ez csodálatos, azt hiszem, valahol ezt jelenti a színészet. Ami engem ilyenkor kissé elkeserít, hogy miért nem érzem ugyanezt egy magyar filmmel, egy általam ismert magyar színésszel kapcsolatban sem? Jó, persze, én ritkán nézek magyar filmeket (nem alapból vagy szándékosan utasítom el őket), főleg mert mostanában eleve ritkán jutok el moziba. Színházba sajnos még ritkábban, nem vagyok rá büszke, inkább bánt a dolog. Ennélfogva persze eleve nem ismerhetem elegendő mértékben a magyar színész társadalmat, de igazából elég szomorú, ha ahhoz, hogy számomra igazán hitelesen játszó színészbe botoljak, komoly mélységig le kell(ene) hatolnom a színészet/filmek/színdarabok világába. Könyörgöm, mi van a felkapott sztárszínészeinkkel? Nem mondom, hogy rosszul játszanak. Nem is merném, nem értek hozzá. Csak azt mondom, amit érzek: hogy amíg a szintén „felkapott sztár” Meryl Streepnél hosszú percek és némi gondolatrendezgetés kell ahhoz, hogy újra tudatosuljon, ő M. S., a színésznő, nem pedig az, akit az előbb a filmvásznon láttam, addig idehaza a színészeknél általában végig „tudatában vagyok”, hogy XY most eljátsza ezt a szerepet, alakítja ezt a karaktert. Másképp megfogalmazva nem tud kilépni a saját erős egyéniségéből annyira, hogy elhiggyem, ő az, akit alakít. Itt van pl. Kern András. Tisztelem, és szeretem, mégis, bármit játszik, úgy érzem, ugyanúgy játssza, mindig benne van Kern András is, egy percre sem elfelejthetően. Jó ez így? Nem az kéne, hogy azt higgyem, ő az, akit alakít, imádjam, ha jó, és utáljam, ha gonosz? Vagy sorolhatnám még… Bajor, Gálvölgyi, Csányi, stb. -és színésznőket is sorolhatnék persze:) Az ő egójuk miért verdesi az egeket? Hol vannak a (számomra) hiteles magyar színészek? Mert vannak, ebben biztos vagyok. De miért nem ők nyomakodnak úton-útfélen a pofámba? Miért nem ők a sztárolt színészek? Nem a hitelesség, sokoldalúság, hajlékonyság, a nem-mindenen-átütően-erős-egyéniség kéne legyen a fő mérce ilyen tekintetben?

Tegnap, mikor megnéztem ezt a filmet, két dolog kavargott bennem. Az egyik az, amiről fent írtam. A másik Párizs, és a francia konyha. Imádom Párizst, Franciaországot, és bár sokszor jártam ott, örökké visszavágyom. Imádom és csodálom a francia konyhát, az ételeiket, az ízvilágukat, a gasztronómiához (és a divathoz;)) való viszonyulásukat. Kijöttem a moziból, és tudtam, nekem kell Julia Child szakácskönyve. Meg akarok tanulni „franciául” főzni.
 

Címkék: mozi párizs paris gasztroblog meryl streep francia konyha julie and julia

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr811475785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.