Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Főzősuli hírlevél

Az Isteni Ál - Rigó Jancsi

2009.10.25. 08:02 | kocoska77 | Szólj hozzá!

Az úgy kezdődött, hogy egyszer –még boldog ifjabb koromban- nekiindultunk, hogy meglátogassuk a Zuram (aki akkor még nem volt a Zuram, de már erősen tervezgettük a boldog jövőt), szóval a Zuram volt főnökét és családját. Eme botorságnak tűnő dolgot pedig azért követtük el, mert egyrészt őket nagyon kedveljük, másrészt voltak olyan aranyosak és meghívtak.
Odamentünk tehát, és nem meglepő módon nagyon jól éreztük magunkat. Arra már nem nagyon emlékszem, hogy mi mindenről beszélgettünk, de arra igen, hogy milyen jókat nevettünk, és megmaradt bennem aznapi kulináris élvezeteim csúcspontja, a SÜTEMÉNY:)


dió 
Forrás: Wikimedia

Mert ez nem ám egy akármilyen sütemény volt! Pihepuha, krémes, álomfinom csokis-diós sütemény. Legott el is kértem a receptjét (kiderült, hogy a nagyi sütije:)), és ekkor ért a második meglepetés, a sütinek ugyanis Rigó Jancsi volt a becsületes neve. Namármost én egészen őszintén megvallom, hogy gyerekkoromban (erősen édesszájú lévén) rengeteg sütit, köztük sok-sok Rigó Jancsit ettem, de azok egészen máshogy néztek ki kívülről-belülről. Hogy mást ne mondjak, például diósnak sosem láttam vagy éreztem, csak szimplán csupacsokis-krémesnek, kívülről csokival bevonva tetőtől talpig. Ennek a sütinek pedig csak a teteje csokis, az oldala, vagy a belseje nem. Diós tésztája van, fincsi (abszolút csoki v. kakaómentes) krémmel.
Ennek ellenére nálunk itthon azóta is ez a süti viseli a Rigó Jancsi nevet, azt vallom ugyanis, hogy nem szerencsés utólag átnevezni valakit -kész identitászavar lenne:) Rigó Jánosnak is csak titokban hívom, nehogy Jancsi megharagudjon, és legközelebb ne sikerüljön;)

csokitorony 

Rigó Jancsi

Hozzávalók:

…a tésztához:

25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
35 dkg cukor
4 tojás
16-20 dkg darált dió
14 evőkanál víz

… a krémhez: -ennyit ír a recept, de igazából én 1,5x -es adaggal szoktam csinálni, több krémmel szerintem még finomabb:D

5 evőkanál liszt
6 dl tej
30 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliáscukor
1 tojás
10 dkg dió

+ kb. 2-3 tábla ét tortabevonó a tetejére (a táblacsoki nagyságától is függ)

A lisztet egy tálban eloszlatjuk a sütőporral, és összekeverjük a darált dióval. A 4 tojás sárgájába belekeverjük a cukrot és a vizet, hozzákeverjük a diós lisztet, majd belekavarjuk a tojásfehérjék keményre vert habját. Közepes méretű kikent – kilisztezett (v. sütőpapírba burkolt) tepsibe simítjuk, és kb. 200 fokosra előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba: ha már nem ragad a tűre nyersen a tészta, akkor kész).

A diós krémhez a lisztből a tejjel sűrű krémet főzünk. A vajat a porcukorral, vaníliáscukorral, tojással, és a darált dióval habosra kikeverjük, és a krémhez adjuk. Az elkészült diós tölteléket a megsült tésztára kenjük, a tetejét (nem túl vékonyan) megkenjük olvasztott ét tortabevonóval, és rádermedésig hűtőbe tesszük. Kis kockákra vágva kínáljuk.
 

  • Érdemes figyelembe venni, hogy nagyobb tepsiben vékonyabb lesz a tészta.
     
  • Ha túl vastagnak találjátok a kisül tésztát, félbe is lehet vágni, de akkor annak a tetejére is kell krém +csoki –vagyis akkor érdemes több krémmel és csokibevonóval számolni.
     
  • Ha nem tudtok, vagy nem akartok tortabevonót használni, akkor saját készítésű csokimázat is kenhettek a tetejére: kb. 15 dkg vajat kb. 2-3 kanál kakaóval összemelegíteni és óvatosan a tetejére csorgatni, majd elsimítani.
     
  • A csokit hideg vizes, nem recés, széles pengéjű hosszú késsel lehet a legszebben egy süti tetején elsimítani.
     
  • Süteménytészta összeállításáról, sütésről további tippeket olvashatsz itt.

 

Címkék: süti dió édesség recept sütemény sütés csokis diós sütemény sütés sütőben süteménytészta süteménytészta készítés rigó jancsi csokis máz

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr731468184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.