Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

(Grill)pácok

2009.10.09. 08:34 | kocoska77 | Szólj hozzá!

A pácolás előnyei


Tegnap a grillsütő tisztításáról és a grillezés előkészületeiről írtam. Ezen előkészületek része az alapanyagok bepácolása is, hiszen ezáltal lesz a hús puhább, porhanyósabb. De a páclé nemcsak megpuhítja a húst, hanem az aromaanyagokat magába szívva finom ízt is kölcsönöz neki –így lesz egy egyszerű alapanyagból különleges, ízletes étel. Az olaj alapú pácok hatására sütés közben a hús nem szárad ki, különösen szárnyasokhoz és sertéshúshoz alkalmasak.

Pácolni ráadásul nem csak grillezéskor vagy roston sült ételeknél lehet, én pl. gyakran pácolok be csirkemellet fokhagymás tejbe, hogy azután (másnap) rántott csirkemell legyen belőle, vagy sütöttem már sütőben alufóliába csomagolt, fűszeresen bepácolt halat is, sőt, van egy szuper sonkapác receptem is, tavaly húsvétkor kápráztattam el vele a páromat:) Nagyon ízlett neki:)

A pácoknak 4 fajtája van:

  • Marinád: általában folyékony ecetes-olajos pác, zöldfűszerekkel, vagy más fűszerekkel (esetleg fűszerporokkal) gazdagítva. Ecet helyett lehet bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet is használni. Savas (ecetes, citromos, stb.) pácokkal ne pácoljunk túl hosszú ideig, mert tönkretesszük vele az ételt.
  • Máz: fűszerpor keverék vagy nem folyékony, kenhető, krém állagú pác, amivel bedörzsöljük az ételt kb. 15-20 perccel sütés előtt.
  • Grill szósz: sűrű, édes mártás, ami sütéskor karamellizálódik a húson. A grillezés előtt, kb. 5-10 perccel sütés előtt kenjük az ételre.
  • Locsoló öntet: különböző folyadékok, amivel sütés közben locsoljuk az ételt – ez lehet pl. paradicsom alapú szósz, sör, vagy maradék páclé.


 

Pácléreceptek

Az alábbiakban néhány számomra bevált, finom páclé leírását osztom meg veletek, de természetesen a lehetőségek száma végtelen, a bátrabbak próbálkozhatnak saját páclé összeállításával is fűszerekből, zöldségekből -csak só ne kerüljön bele. A pác hozzávalóit jól keverjétek össze, forgassátok bele a hús- vagy zöldségdarabokat, majd tegyétek hűvös helyre.
A megadott mennyiségek kb. 4 adaghoz elegendőek.


Citromos-boros pác:
Szárnyasokhoz és bárányhúshoz

2 evőkanál citromlé
2 teáskanál reszelt citromhéj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl fehérbor
1 dl olívaolaj
2 evőkanál barnacukor
1 evőkanál finomra vágott rozmaring
1 evőkanál finomra vágott kakukkfű

Mustáros-zöldfűszeres pác: (egyik kedvencem)
Sertés-, marha- vagy bárányhúshoz

1 dl olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál barnacukor
2-3 teáskanál dijoni mustár
1 evőkanál finomra vágott kerti zöldfűszer vegyesen (pl. rozmaring, kakukkfű, snidling, oregano, majoranna, stb.), vagy 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék
1 teáskanál törött bors

Sárgabarackos-hagymás pác:
Marha- vagy bárányhúshoz

6 db sárgabarack (felaprítva)
1 teáskanál Worcester-szósz
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál vörösborecet
1 dl fehérbor
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 szál aprított újhagyma
1 késhegynyi fehér bors

Vörösboros, zöldfűszeres pác:
Natúr vagy füstölt tofuhoz

3 evőkanál vörösbor
6 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál mustár
1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
1 teáskanál őrölt fehér bors
1 teáskanál oregano
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál konyak
2 gerezd zúzott fokhagyma

Mediterrán pác
Halakhoz

0.5 csésze citromlé
3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál aprított petrezselyemzöld
2 teáskanál aprított bazsalikom
1 teáskanál aprított oregáno
ízlés szerint bors

Fokhagymás-citromos pác:
Halakhoz

3 citrom leve
2 fokhagyma préselve
1/2 csésze aprított petrezselyemzöld
3 evőkanál olívaolaj

…és itt van még néhány pikáns pác:

-van olyan köztük, amit csak megkaptam, de még nem próbáltam ki...

1. Sertéshúshoz
- méz, dijoni mustár, borecet, olívaolaj, bazsalikom, őrölt bors

2. Bárányhúshoz
- paprika, fokhagyma, olívaolaj, édeskömény mag vagy rozmaring, menta, fokhagyma

3. Halhoz
- olívaolaj, reszelt citromhéj, chili, fokhagyma, petrezselyem vagy citromlé, vegyes zöldfűszer

4. Rákhoz
- thai hal szósz, fokhagyma, chili, menta, zöldcitromlé

5. Csirkéhez
- méz + mustár vagy teriyaki szósz, citromlé, fokhagyma, olívaolaj

6. Marhahúshoz
- olívaolaj, fokhagyma, mustár vagy osztriga szósz, kínai 5 fűszerkeverék

7. Zöldségekhez (ázsiai pác)
– 7 evőkanál olívaolaj, 7 evőkanál szójaszósz, 7 evőkanál friss citromlé, 1 gerezd préselt fokhagyma, őrölt bors

A sikeres pácoláshoz pácolási tippek is dukálnak, erről olvashattok legközelebb.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!

Címkék: alapok grill páclé rostonsült grillpác pácolás marinád grillpácok roston sütés páclé receptek máz grillszósz locsoló öntet

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr121429814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.