Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoranna (6) majoránna (2) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Grillezni jó

2009.10.08. 08:27 | kocoska77 | Szólj hozzá!

Kora nyártól egészen a vénasszonyok nyaráig –ha szép idő van-, jó alkalom adódik egy kis grillezésre. Ez az a dolog, amit sokat szeretnek művelni, de viszonylag kevesen csinálják igazán jól. A dolog pofon egyszerűnek tűnik: fogod a húst vagy zöldséget, gyümölcsöt, jobb esetben bepácolod, ráteszed a grillrácsra és megsütöd -háát, sajnos a dolog azért ennyire nem egyszerű, bár kétségkívül igaz, hogy grillezéssel nagyon könnyen tudunk finom kajákat készíteni, ráadásul a roston sütést edény/tepsi segítségével otthon is művelhetjük. Van azért néhány dolog (mondhatni alapszabály), amit nem árt betartani grillezéskor, ha ehető kaját akarunk létrehozni;) és azt szeretnénk, hogy jó élményként maradjon meg mindenkiben a ténykedésünk.

Nézzük, mik ezek:

Grillező helység

Nem mindegy, hogy hol alakítjuk ki a grillező helyet: a kertben vagy a teraszon – főleg, ha épített grillsütőről van szó. Vegyük figyelembe a következő szempontokat:

  • Könnyen megközelíthető legyen (azaz ne a kert legvégében, és ne legyen útban semmi)
  • Legyen közel a konyha és egy kerti csap, esetleg elektromos áram
  • A grillsütő körül ne legyen gyúlékony anyag
  • A grillsütő mellett legyen egy kisasztal, amire pakolni tudunk
  • Vigyázzunk arra, hogy kisgyerekek, állatok ne férjenek a grillsütőhöz!
  • Az étkező vagy a kerti asztal ne legyen messze a sütőtől
  • A még nem teljesen kihűlt parázst soha ne vigyük be zárt helyre (szénmonoxid veszély!)

Előkészületek

Mielőtt grillezünk, a grillsütőt be kell gyújtani és kellékeket előkészíteni. Érdemes itt is odafigyelni néhány dologra:

  • Ha faszenes grillsütőt használunk, a sütés előtt legalább fél órával be kell gyújtani a sütőt. Begyújtáshoz soha ne használjunk benzint, spirituszt vagy más gyújtófolyadékot, mert ezek elronthatják az ételek ízét. A tüzet fújtatóval, kézi ventillátorral, fújással élesztgessük. Várjuk meg, amíg a faszén lángja kialszik és csak fehéren izzik (ilyenkor egy vékony hamuréteg van a tetején), és csak utána álljunk neki sütögetni.
  • Ha nem felizzított faszénparazsat használunk, akkor nagyon figyeljünk arra, mi kerül a tűzre: például a festett deszkák, vagy a száraz falevelek iszonyatos ízeket és szagokat kölcsönözhetnek az ételnek, vagy akár mérgezőek is lehetnek.
  • A lávaköves grillsütőt is érdemes kb 15 perccel használat előtt begyújtani, hogy átmelegedjen.
  • Ha nyársnak fapálcikákat használunk, 1 órával sütés előtt áztassuk vízbe őket, mert sütéskor meggyulladhat!
  • A grillrácsot érdemes áttörölni olajozott sütőpapírral, vagy bekenni vékonyan olajjal – így nem ragad majd rá az étel.
     

Célszerű minden szükséges eszközt a közelbe készíteni:

  • Húsvilla, grill lapát, hússütő csipesz vagy fogó az étel forgatásához
  • Nyársak, pálcikák - nyársakhoz, saslikhoz, grillfalatokhoz
  • Tálcák, tányérok az elkészült ételeknek
  • Hőálló kesztyű, rostélyfogó (széncseréhez, vagy grillrács megfogásához)
  • Folyadékok az étel  locsolgatásához -  pl.  olíva olaj, citromlé, bor, szószok, stb.
  • Papírtörlő, konyharuha (esetleg szivacs, ki mivel) tisztításhoz


Grillsütő tisztítása

  • A faszenes grillsütőn a tüzet nem szabad vízzel eloltani, mert ezzel tönkretehetjük a sütő tűzterét. Hagyjuk a parazsat kialudni, majd lapáttal szedjük ki a hamut egy fémvödörbe. A lávaköves grillek tisztítása sokkal egyszerűbb, elég évente egyszer lecserélni a lávakövet és kitisztítani a sütőt.
  • A grillező eszközöket, tálcákat sütés után áztassuk be melegvízbe, mert  ha rászárad, sokkal nehezebb elmosogatni.
  • Ha kihűlt a grillsütő, egy száraz kefével kaparjuk le az odaégett ételt.

 

Holnap a grillpácokkal folytatjuk.

Címkék: grill hogyan kell grillezni grillsütő begyújtása grillsütő tisztítása grill ételek

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr61428209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.