Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Liszt kisenciklopédia

2009.09.28. 08:27 | kocoska77 | 4 komment

Békés gyerekkorom és zivataros kamaszkorom idején (azért nem volt nagyon régen:)) még csak 1-2 lisztfélét találtam a polcon a közértben: sima liszt, rétes liszt, búzadara -kb. erre a háromra emlékszem, meg arra, hogy még így sem tudtam, mi alapján dől el, hogy egy receptben sima v. réteslisztet írnak az Okos Nagyok. Nos, jelentem, lemaradásom azóta is töretlen. Ugyan már van némi fogalmam a dolgokról ezügyben, viszont a Világ azóta túllépett rajtam, és a múltkor az Auchanban járva megállapítottam, hogy mostanra majd’ egy teljes sort töltenek meg a különféle lisztek, és komoly munka megtalálni közöttük a sima, mezei finomlisztet. Arról nem is beszélve, hogy a lisztek feléről azt sem tudom, eszik-e vagy isszák. Mivel tudatlanságomra nem vagyok büszke (bár nem gondolom, hogy feltétlen szoros barátságba kellene kerülnöm mindegyikkel), arra gondoltam, egybegyűjtöm a fontosabbakat és kicsit utánaolvasok egyik-másiknak. Íme az eredmény.

Lisztfajták és tulajdonságaik

A gabonamagvak őrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő. Ezeket fajták szerint 4 csoportba sorolhatjuk: búza, rozs, kukorica, rizs.

Búzaliszt

Először is egy alapkérdésre igyekszem választ adni: sima vagy rétesliszt?

Azt, hogy mikor melyiket használjuk, néha -főleg süteményeknél- nehéz eldönteni. Egy kis kapaszkodót az adhat (ha a recept nem írja), hogy míg a simaliszt kissé keményebb, könnyebben töredező tésztát ad, addig a réteslisztet (anyu daráslisztnek hívja, de hallottam a fogós liszt elnevezést is) főként akkor használjuk, ha fontos a tészta jól nyújthatósága (pl. rétes).

Finomliszt: a búzamagbelső kisszemcséjű őrleménye, fehér színű, finompor állagú, alacsony korpatartalmú. Simalisztet használunk panírozáshoz, ételek besűrítéséhez (pl. rántás, habarás, v. lisztszórás), kalácshoz, palacsintatésztába, kelt tésztákhoz és süteményekhez, péksüteményekhez. Ebből készülnek a cukrászsütemények is.

Rétesliszt: a búzamagbelső simaliszténél nagyobb szemcséjű őrleménye, krémszínű, durvább tapintású. Piskótatésztába, gyúrt tésztába, rétesbe, pogácsához, nokedlihez használjuk. Érdemes a lisztbe/paprikás lisztbe forgatott húsok, halak sütésénél is ezt elővenni.

Búzadara (gríz): a búzamagbelső krémszínű, szintén nagyobb szemcséjű örleménye, kevés héjat ill. csíradarabokat is tartalmazhat, ezért nagy a tápértéke. A grízről leginkább a tejbegríz jut eszünkbe, de számos sütibe és más ételekbe is kerül belőle.

A finomliszt, rétesliszt és a búzadara korpatartalma, hamutartalma azonos, csak szemcseméretben különböznek.

Kenyérliszt: több fajtájuk van, az őrlemény sötétebb színű, és nagyobb mennyiségben tartalmazza a héjrészeket. Mindegyik speciálisan kenyerek sütéséhez előállított lisztféle.

Teljes kiőrlésű liszt

Aprószemcsés őrlemény, benne a gabonaszem (pl. búza, rozs) külső rétegeivel (ez a korpa) és a csírával. Élettani és táplálkozástani szempontból mindenképp az egyik legjobb választás.

Tönkölybúzaliszt

A tönkölybúza fehérjetartalma hatszor magasabb a hagyományos búzáénál, és fehérjéi az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosíthatóak. Ezért, ill. kiváló aminosav összetételéért, valamint magas ásványianyag-tartalma és változatos vitamin-összetétele miatt élettani és táplálkozástani szempontból szintén nagyon jó választás. Bio élelmiszerekben gyakran használják, mert vegyszermentesen termeszthető. Egy az egyben alkalmazható mindenhol, ahol búzalisztet használnánk.

Rozsliszt

A második legfontosabb gabonanövényünk. Immunerősítő hatású, magas kálcium-, foszfor-, magnézium-, nitrogén- és B vitamin tartalommal. Tisztán rozslisztből alacsony sikértartalma miatt nem célszerű kenyeret sütni, ezért keverni szokták más lisztekkel. A rozskenyér enyhén savanykás ízű, tömörebb állagú a búzakenyérnél és mivel a rozsliszt keményítője jobban magába zárja a vizet, mint a búzáé, ezért tovább marad friss az ebből készült kenyér.

Kukoricaliszt

Gluténmentes, így az erre allergiások diétájukban felhasználhatják. A kínai konyha egyik fontos alapanyaga. Jól használható krémlevesekhez, hústöltelékekbe, és mártások sűrítéséhez. Nem tartalmaz sikért, ezért kenyeret csak búzaliszttel keverve lehet készíteni belőle, mert száraz, törékeny lesz tőle a kenyér. A kukoricakenyér sárgás színű és kellemes, enyhén édeskés ízű.

Rizsliszt

Gluténmentes, így az erre allergiások diétájukban felhasználhatják. Sütéshez általában más lisztekkel keverik. Sűrítéshez, omlós tésztákhoz, krémlevesekhez is használhatjuk, és ebből készül a rizstészta is, a kínai ételek fontos és gyakori eleme. Mivel a rizslisztből készült süteményekbe nem kell tojás, ezért tojásallergiások is megehetik.

Címkék: alapok teljes liszt búzadara kukoricaliszt rozsliszt kiőrlésű rizsliszt lisztfajták búzaliszt finomliszt rétesliszt tönkölybúzaliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr221409465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golden eye 2010.07.20. 18:08:28

Érdeklödnék,hogy mit takar az önkelesztös liszt?

Vörös Nefelejcs 2011.09.22. 11:41:43

Nekem egyszer úgy mondta egy molnár, hogy a rétesliszt sikértartalma nagyobb. Ezért is ragacsosabb, mint a sima liszt - abból nem is tudok jó galuskát csinálni.
Anyósom meg egyáltalán nem tart otthon simalisztet, csak réteslisztet. Szakácsnő...mindent réteslisztből főz.
A rozslisztet csak az dicséri, aki még sosem próbált belőle kenyeret csinálni :).

Én nagyon örültem, hogy találtam egy ilyen összefoglalást, és szerettem volna kiegészíteni.

kocoska77 2012.04.14. 23:23:27

@Nefelejcs2: De jó, köszönöm a kiegészítést és a kedves szavaidat is :)